Вилов раків на водоймах Рівненщини заборонено: штраф за одного рака 3332 гривні

Вилов раків на водоймах Рівненщини заборонено: штраф за одного рака 3332 гривні

З 1 грудня на Рівненщині розпочинає діяти заборона на вилов річкових раків.

Як повідомили у Рівненському рибоохоронному патрулі, триватиме вона до 30 червня 2024 року. Адже саме на цей період припадає час їхнього природного відтворення та першої линьки.

- Линька – заміна хітинового покриву, що прикриває тіло рака. Зі збільшенням розмірів тіла раків їхній твердий хітиновий панцир стає тісний. Затверділий скелет не росте разом із водним безхребетним, тому періодично він підлягає заміні, тоді відбувається линька. Линяючий рак скидає не тільки свій зовнішній футляр, а й оболонку зябер, стравоходу, очей і навіть гострих зубів. Линька може відбуватися за кілька хвилин, але іноді затягується на кілька годин і навіть діб. Виповзає рак зі старого панцира голий, м'який, абсолютно безпорадний і беззахисний. Відразу після линьки раки через свою надвразливість намагаються сховатися, саме тому в такий період важливо не нехтувати забороною адже від того, як пройде цей процес, залежить популяція раків у водоймах Рівненської області, - розповіли фахівці.

Зауважимо, що за вилов раківпід час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих рибному господарству збитків: компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3332 гривні.

Читайте також