Відзавтра на Рівненщині працюватимуть дитсадки та лише третина шкіл

Відзавтра на Рівненщині працюватимуть дитсадки та лише третина шкіл

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін провів розширену нараду щодо діяльності закладів освіти та інших установ в умовах «жовтої зони».

Нагадаємо, відповідно до рішення Державної комісії ТЕБ і НС із 23 вересня змінюється формат роботи освітніх закладів. Вони працюватимуть офлайн лише за умови наявності хоча б одного щеплення у 80% працівників закладу. Якщо показники вакцинації персоналу у закладі освіти нижче - установу буде переведено в онлайн формат роботи.

«Держава змінила підхід до карантинних обмежень та дозволила роботу закладам, щоб не зупиняти економічний та освітній процес у країні. Кожен громадянин має можливість щепитися безкоштовно різними вакцинами на вибір. В галузі освіти спостерігається позитивна тенденція щодо 80% вакцинованих працівників. Якщо минулого тижня цей показник становив 11%, то нині збільшився удвічі та складає вже 25-30%», - наголосив Сергій Подолін.

Наразі готові працювати в умовах «жовтої» зони у звичному режимі близько третини освітніх закладів.

Як пояснив Сергій Подолін, ситуація із школами та вузами постійно змінюватиметься. Як тільки у навчальному закладі показник вакцинації працівників досягне 80% - всі зможуть повернутися до офлайн формату роботи.

Натомість, дитсадки, початкові класи та спецзаклади загальної освіти продовжать працювати. Це передбачено змінами, внесеними до Постанови Уряду сьогодні.

Разом з тим, місцеві комісії можуть самостійно приймати рішення щодо закриття закладів освіти. У цьому разі, діти перебуватимуть на карантині, а оплата праці персоналу становитиме дві третіх заробітної плати.

Також більш жорсткі карантинні обмеження стосуватимуться і щодо проведення масових заходів, роботи закладів харчування, розважальної сфери та інші.

Так згідно з постановою уряду, у «жовтому» рівні епідемічної небезпеки забороняється: проводити масові заходи за участю більше 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території; заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць; заповненість спортзалів і фітнес-центрів має становити не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів.

Бізнес зможе сам обирати: припиняти роботу в умовах погіршення епідемічної ситуації чи вакцинувати працівників та приймати відвідувачів за умови пред'явлення документу про вакцинацію проти COVID-19.

За результатами наради Сергій Подолін доручив: управлінню освіти і науки постійно тримати на контролі показники вакцинації працівників галузі; департаменту охорони здоров’я моніторити ситуацію із заповненням «ковідних» лікарень, а за потреби вживати заходів щодо збільшення мережі ліжок; Нацполіції та Держпродспоживслужбі посилити контроль щодо дотримання маскового режиму в установах, а також інших карантинних вимог у транспорті, магазинах.

Читайте також