Відтепер цифрові паспорти можна буде використовувати нарівні з паперовими

Відтепер цифрові паспорти можна буде використовувати нарівні з паперовими

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект, яким дозволяється використання цифрових паспортів нарівні з паперовими. Їх можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Про це повідомляє Рівненська державна адміністрація.

"Законопроект про цифрові паспорти прийнято в першому читанні. Нарешті. Надважливий етап у побудові цифрової держави та входженні у режим без паперів. Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими. Варіантів "не прийняти Дію" більше не буде", - зазначив Віце-прем’єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Голова Комітету цифрової трансформації Михайло Крячок пояснює, що законопроект №4355 відображає результати експериментального проекту щодо використання цифрових паспортів у мобільному застосунку Дія. Прийняття законопроекту — це перший крок до запровадження безпаперового режиму в Україні, адже паспорт є основним документом під час отримання послуг. Використання е-паспортів значно спростить життя громадянам та дасть старт масштабній цифровізації бізнесу та держави.

До цього користування паспортами в Дії регулювалося постановою Кабінету Міністрів. Прийняття цього законопроекту підвищує статус використання е-паспортів на юридичному рівні.

Також схвалений законопроект визначає термінологію, зокрема застосування е-паспортів. ID-картками сьогодні можуть користуватися приблизно 5 млн українців, а закордонним паспортом у смартфоні — до 16 млн.

 

Читайте також