В Україні запрацювала перша заборона на пластикові пакети: які більше не дадуть безкоштовно

В Україні запрацювала перша заборона на пластикові пакети: які більше не дадуть безкоштовно

Українцям вже з сьогоднішнього дня, 10 грудня, мають припинити видавати безкоштовні поліетиленові пакети товщі 50 мікрометрів у магазинах, аптеках та інших торгових точках. Офіційні мінімальні ціни ще не встановлені, але передбачається, що такі пакети коштуватимуть не дешевше за 2 грн. Дуже тонкі пакетики можуть залишитись безкоштовними до весни-2022.

Заборона передбачена законом "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який у Верховній Раді ухвалили ще 1 червня. Мінімальні ціни прописані у проекті постанови Кабінету Міністрів.

Цей документ поки що не прийнятий, але згідно з ним пластикові пакети в Україні мають коштувати не дешевше:

2 грн/шт. – без ручок та бічних складок;

2,50 грн/шт. - без ручок з бічними складками або з ручками без бічними складками;

3 грн/шт. – з ручками та бічними складками.

Тонкі та надтонкі пакети мають потрапити під заборону лише з 9 березня 2022 року. Проте бізнес сумнівається, що такі норми залишилися чинними – у ЄБА (Європейська бізнес-асоціація) вже попросили роз'яснень від Кабміну.

"Під час обговорення законопроекту йшлося про платну основу поширення тільки щодо пластикових пакетів з товщиною стінки понад 50 мкм... [Якщо заборонять й інші пакети], бізнес не розуміє, яким чином здійснювати їх продаж, за якою вартістю і як здійснювати облік та звітність (адже, очевидно, це вимагатимуть і органи, що перевіряють.) Іншими словами, якщо ввести такі зміни щодо тонких і надтонких пластикових пакетів вже з 10 грудня – ймовірно, відбудеться серія труднощів», – йдеться у заяві.

Заборона поширюється на магазини, аптеки, кафе та ресторани, а також сферу послуг . Передбачається, що запровадження плати за пакети змусить українців менше їх використовувати , а отже, менше шкодити навколишньому середовищу.

Незважаючи на всі обмеження, до 2023 року дозволяється упаковка у надтонкі пакети (до 225х345х450 ??мм) свіжої риби, м'яса, сипких продуктів та льоду . До часу їхньої повної заборони торговцям належить вигадати альтернативи.

Читайте також