В Україні вперше створили антибактеріальний папір

В Україні вперше створили антибактеріальний папір

На Зміївській паперовій фабриці, що на Харківщині, на замовлення видавництва «Ранок» вперше виготовили антибактеріальний папір, який можна використовувати для друку підручників і зберігання продуктів харчування.

Про це розповідає Укрінформ.

Під час виготовлення паперу, який назвали «папдез», використовується спеціальна рідина з кристалами полігексаметиленгуанідину гідрохлориду, які запобігають розвиткові патогенноі? флори.

«Нарешті ми отримали висновки державноі? санітарно-епідеміологічноі? експертизи, що зразки бактерицидного паперу відповідають вимогам санітарного законодавства Украі?ни і можуть бути затверджені для використання у контакті з харчовими продуктами», - зазначили в корпорації.

У компанії поінформували, що випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висіювали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактеріи?. Для порівняння використовували звичайний папір.

«Спеціалісти підтвердили, що патогенна флора тривалии? час не розвивається на такіи? поверхні. Біоциднии?, або бактерициднии?, папір можна використовувати в медицині для знезараження ран, у харчовіи? промисловості - для збереження овочів, фруктів або масла. Паперовии? пакет із бактерицидним просоченням попередить розповсюдження мікробів на полицях в супермаркетах», - говорить PR-менеджер видавництва «Ранок» Евгенія Гокова.

Нині харків’яни пропонують Міністерству освіти підтримати на всеукраі?нському рівні ідею виготовлення підручників з бактерицидного паперу.

«Підручник живе 5 років, так? А скільки на ньому живе бактеріи?? У час пандеміі? потрібно максимально захистити дітеи? і запобігти розповсюдженню хвороби. Можуть бути книги, зошити, підручники, надруковані на антибактеріальному папері. Навіть одноразові ручки, олівці, точніше, екоручки, екоолівці можна робити з біоцидного паперу. Наразі ми заи?маємося розробкою біоцидного паперу тривалоі? діі?» - розповів генеральнии? директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

За його словами, видавництво вже цього року готове друкувати нові підручники для шкіл на антибактеріальному папері.

 

Фото: пресслужба корпорації 

Читайте також