В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку від нерідного донора

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку від нерідного донора

У Черкаському онкологічному диспансері провели трансплантацію кісткового мозку 18-річній дівчині від нерідного донора. Таку операцію в Україні зробили вперше.

Про це повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко у четвер, 16 вересня.

Трансплантацію проводили лікарі Черкаського обласного онкологічного диспансеру та клініки «Охматдит». Процедуру повністю профінансували з держбюджету. Український реєстр донорів кісткового мозку (UBMDR) на своїй сторінці в Facebook розповів подробиці.

Пацієнткою була 18-річна Еліна з Черкаської області, яка у вересні 2019 року захворіла на гостру мієлоїдну лейкемію (рак крові). Ситуацію ускладнювала мутація генів.

Після курсів хіміотерапії у клініці «Охматдит» рак відступив. Почалася ремісія, але мутація зберігалася. Дівчина отримувала підтримувальну терапію. Однак у травні цього року у неї трапився рецидив. Єдиним шансом залишалася трансплантація кісткового мозку, але донорів в родині не було.

Як зазначається, раніше для такої процедури було необхідно їхати за кордон, однак стан дівчини цього не дозволяв. В результаті фахівці UBMDR все ж знайшли сумісного донора - хлопця з Німеччини.

«І дитяча, і доросла трансплантація стає доступною в Україні за кошти Державного бюджету. У проекті бюджету на 2022 рік цього разу закладено 789 500 000 гривень на трансплантацію», - додав глава МОЗ Віктор Ляшко.

Читайте також