В Україні відзначають День державного герба

В Україні відзначають День державного герба

19 лютого в Україні відзначають День державного герба. Сьогодні 29-а річниця встановлення державного символу.

Сучасний Герб незалежної України затвердили 19 лютого 1992 року рішенням Верховної Ради.

Державний символ набув сучасного вигляду: жовтий тризуб на синьому щиті. Жовтий тризуб існував ще за часів князя Володимира. Він карбував монети з тризубом й зробив його своїм князівським знаком. Золотий тризуб на синьому фоні можна знайти на листівках УПА, гербі УНР та на одязі мітингуючих проти радянського режиму.

Сучасний український герб використовувався ще тисячу років тому. За часів Київської Русі Тризуб був символом княжого роду Рюриковичів. Печатки з тризубом були в послів князя Олега. Пізніше характерний тризуб на довгий час був забутий і повернувся як державний символ уже в 1900-х. У період існування УРСР тризуб дискредитовували. Але він залишався символом національно-визвольного руху і боротьби за незалежність.

У більшості країн світу існують 2 види гербів: малий, на якому зображено лише головний символ держави, і великий, який є малим гербом з додатковими елементами.

Тризуб на синьому геральдичному щиті - це Малий герб України. При цьому Тризуб є центральним елементом Великого державного герба. Український тризуб уособлює зв'язок поколінь, прагнення народу до власної державності. Обравши знак Володимира Великого за національний символ, українці означили історичне коріння та правонаступництво державних утворень. Тризуб - це символ незалежності, гордості та жаги до волі.

24 червня 1991 року був оголошений конкурс щодо створення Державного герба. Журі розглянули понад 200 варіантів, серед яких 192 містили різні зображення тризуба. В конкурсі перемогла робота історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького в стилі князя Володимира, адже саме він об'єднав українські землі, повідомляє gazeta.ua.

Читайте також