В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Протягом серпня зафіксували 11 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждали 17 дорослих і 2 дітей.

Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. Станом на 10 вересня уже зафіксували 12 випадків отруєння дикорослими грибами.

Зокрема, найбільше постраждалих — 7 людей, у т.ч. 5 дітей, 2 з них померли — зареєстрували у Вінницькій області.

Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

не купуйте гриби на стихійних ринках;

уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;

не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;

не куштуйте сирі гриби;

удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;

готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Читайте також