В очікуванні Благовіщення: готуємося до свята

В очікуванні Благовіщення: готуємося до свята

7 квітня православні християни святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це одне з 12 найбільших свят, які передують Вербній неділі у квітні і Великодню у травні 2021 року.

 До Діви Марії, зарученої з Йосипом, явився архангел Гавриїл і повідомив, що вона стане матір'ю Ісуса. Свято має постійну дату - 7 квітня. Відзначається рівно за 9 місяців до Різдва. Символом Благовіщення є біла лілія. У західній традиції за григоріанським календарем свято відзначають 25 березня.

Цьогоріч свято Благовіщення випадає на середину Великого посту, який розпочався 15 березня і закінчиться 1 травня. Тим, хто дотримується Суворого посту, в середу, на честь свята дозволено їсти рибу, вживати в їжу олію і випити трохи червоного вина.

Благовіщення більше підходить для спокою, роздумів і тихих сімейних посиденьок. У цей день не можна нічого робити, вважається, що навіть грішники в пеклі на Благовіщення відпочивають.

Благовіщення вважається жіночим святом, тому в цей день варто піти на службу до церкви й помолитися до Пресвятої Богородиці про вдале заміжжя і щасливу долю.

Раніше цього дня було традицією відпускати птахів на волю. Це символізує звільнення душі від гріхів й святість помислів. Не слід братися за тяжку роботу. Якщо на цей день запланована поїздка, краще її відкласти.

Під забороною - роботи на землі та підрізання дерев. Крім того, в Благовіщення не слід позичати або давати у борг - це може принести невдачу.

Також не можна стригти та фарбувати волосся, шити, в'язати, займатися рукоділлям й готувати до вечора. Заборонено сперечатися, лихословити, обманювати, сердитися і дратуватися.

А ще відзначати весілля та влаштовувати поминки.

Читайте також