В Мінсоцполітики показали, як розраховують субсидії

В Мінсоцполітики показали, як розраховують субсидії

На офіційному порталі Міністерства соціальної політики з’явилася інформація про нормативи, які використовують при розрахунку матеріальної допомоги на сплату комунальних послуг. Стало відомо, хто має право на субсидії та як саме їх рахують.

Варто підкреслити, що право на субсидію мають ті родини, в яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Для того щоб визначити право на субсидію враховують дохід кожного члена родини. Крім того, використовуються при розрахунку субсидій.

За якими показниками розраховується субсидія?

Площа житла: 

13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на родину.

  1. Крім того, можливе нарахування субсидії непрацездатним особам, в яких норма площі житла буде перевищена. Однак не більше, ніж на 30 відсотків.

Споживання газу:

  1.  на опалення 4,0 м3 на 1 м2 опалювальної площі * кориг. Коеф, якщо мова йде про опалювальний період;
  2. Газова плита – 3,3 м3 на людину;
  3. Газова плита за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача – 5,4 м3 на людину;
  4. Плита та водонагрівач – 10,5 м3 на людину.

Вода:  

  1. Холодна вода – 2,0 м3 на людину (якщо є постачання гарячої води);
  2. Холодна вода – 3,6 м3 на особу (за відсутності централізованого постачання гарячої води;
  3. Гаряча вода – 1,6 м3 на людину;
  4. Водовідведення – 3,6 м3 на людину.

Електроенергія: 

  1. 30 кВт.год на 1 м2 житла з врахуванням коригую чого коефіцієнта, якщо мова йде про опалювальний період;
  2. На родину з однієї особи – 70 кВт.год та по 30 кВт.год на кожного іншого члена родини (однак не більше 190 кВт.год за місяць).
  3. Споживання теплоенергії – 0,0383 Гкал на 1 м2 житла, а також з врахуванням коригую чого коефіцієнта, якщо мова йде про опалювальний період.

Варто зазначити, що для оформлення субсидій треба мати такі документи: 

  1. Заяву про призначення субсидії;
  2. Декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
  3. Договір про оренду житла (якщо такий є);
  4. Довідки про доходи (у разі зазначення в декларації доходів, інформація про яких відсутня в ГФС, ПФУ).

Як дізнатися чи призначили субсидію самостійно?

Щоб дізнатися, призначено чи не призначено вам субсидію, тепер не потрібно телефонувати в управління соціального захисту населення. 

Міністерство соціальної політики України відкрило доступ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій. За адресою subsidii.ioc.gov.ua  українці мають змогу ввести свою поштову адресу і дізнатися, чи призначено їм субсидію та який її розмір за опалювальний й неопалювальний сезони.

Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій створений Урядом вперше в історії незалежної України. Він дає змогу ефективно контролювати кожну гривню, виділену з державного бюджету на допомогу населенню у сплаті комунальних послуг, підвищити адресність допомоги й покращити ефективність програми житлових субсидій.

До слова, призначення житлової субсидії та інформування заявника про результати розгляду документів відбувається у термін до 10 днів або до 30 днів у виключних випадках - якщо це потребує складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

Крім цього, майже 1,8 млн сімей користується пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг і мають знижку від 25 до 100 відсотків залежно від категорії пільговика (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни, чорнобильці, діти війни тощо).

 

Наталія Бурченя

Читайте також