Українцям можуть заборонити користуватися дев’ятьма видами пластикових виробів

Українцям можуть заборонити користуватися дев’ятьма видами пластикових виробів

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України розроблено законопроєкт про обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання. Про це повідомляє пресслужба Міндовкілля.

У документі прописані заборони на виробництво, ввезення на територію України і введення в обіг одноразових пластикових виробів:

соломинок;

столових приборів (вилки, ложки, ножі, ложки, палички, шпажки, мішалки для напоїв);

посуду (тарілки, склянки і т.д.);

паличок для утримання повітряних куль і основа для них;

гігієнічних ватних паличок;

ємностей для їжі і напоїв (наприклад, контейнери);

кришок від ємностей для напоїв;

ємностей для їжі і напоїв зі спіненого пінополістиролу;

виробів з оксобіоразлагаемого пластика. Ця продукція на ринку вже має альтернативи.

Також пропонуємо ввести маркування для деяких виробів, що містять пластик, але поки не потрапляють під заборону. Зокрема, для: вологих серветок, засобів особистої жіночої гігієни, підгузників, тютюнових виробів з фільтрами. Нове маркування буде «маячком» для споживачів, така продукція має негативний вплив на навколишнє середовище, тому краще зменшити її використання або взагалі відмовитися », - розповів Абрамовський.

Всі заборони повинні вступити в силу через рік після прийняття законопроекту. За цей час до нових вимог зможуть пристосуватися виробники, імпортери та об'єкти торгівлі.

До слова, тільки за останні 50 років світове виробництво пластика зросла в 20 разів . За оцінками експертів, до 2035 року його кількість збільшиться вдвічі, а до 2050 року - в 4 рази. Однак тільки 9% пластика, виготовленого за всю історію існування, перероблено. 12% - спалені, інші до цих пір знаходиться в навколишньому середовищі.

Читайте також