Українські дороги передадуть

Українські дороги передадуть "у приватні руки"

Шість українських доріг презентували днями, щоб залучити приватні інвестиції. Йдеться не про платні автошляхи, а про "дороги в розстрочку", уточнили в уряді.

- Шість ділянок доріг, відібраних для потенційних пілотних проєктів, будуть реалізовані в рамках Першої програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі, - повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. - Спільно з Укравтодором, Світовим банком і IFC презентували їх сьогодні 310 учасникам із 43 країн світу та 38 компаніям потенційних інвесторів.

Криклій уточнив, що йдеться про дороги Харків-Дніпро-Запоріжжя (M-29, M-04, M-18); Бориспіль-Полтава (М-03); Херсон-Миколаїв (М-14); Київ-Житомир-Рівне (М-06); Ягодин-Ковель-Луцьк (М-07, М-19); Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв (M-04, H11). Ці автошляхи сполучають 10 областей України.

- Це не про платні автошляхи, а про "дороги в розстрочку", коли держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави, - наголосив міністр.

Проєкти передбачають подальше утримання дороги інвестором протягом наступних 20-25 років.

Читайте також