У 2022 році розрахунки за газ переведуть із “кубів” у кіловат-години

У 2022 році розрахунки за газ переведуть із “кубів” у кіловат-години

З 1 травня 2022 року платіжки за газ переведуть з кубометрів на кіловат-години.

Про це повідомив заступник міністра енергетики Максим Немчинов, коментуючи ухвалений минулого тижня закон, який запроваджує розрахунки за газ в енергетичних одиницях.

“Це останній опалювальний сезон, коли громадяни сплачують за спожитий природний газ в метричних одиницях. З 1 травня 2022 року усі будуть сплачувати за спожитий природний газ відповідно до його енергетичної цінності”, – сказав Немчинов.

“Це означає, що  в квитанціях будуть вказувати кіловат-години, а не кубометри, як зараз. “У ЄС споживачі платять не за кубометр газу, а за кількість енергії, яку можна отримати з кубометра при його спалюванні. Відтепер і українці платитимуть”, – пояснив Немчинов.

У той же час лічильники залишаться старими, і їх показання потрібно буде передавати оператору газорозподільної мережі по-старому – в кубічних метрах.

Оператор буде сам переводити спожитий обсяг газу у обсяг спожитої енергії. Постачальники газу отримуватимуть дані про спожитий кожним домогосподарством ресурс в енергоодиницях і здійснюватимуть нарахування за кількість спожитої енергії.

У квитанції постачальника буде зазначена ціна не за куби, а за енергоодиниці.

“Газ відрізняється за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні, це залежить від родовища, на якому газ видобули. Різниця калорійності газу в різних регіонах може досягати до 4%, тож споживачі більше не переплачуватимуть за недостатньо калорійний енергоресурс. Крім того, споживачі вестимуть облік газу та електрики однаково – у кВт-год. Це зробить зручним порівняння вартості обох енергоресурсів і дасть можливість обирати між ними у приготуванні їжі, підігріві води чи опаленні”, – зазначив заступник міністра.

Читайте також