Трійця 2022: коли відзначають свято та чи буде в українців вихідний

Трійця 2022: коли відзначають свято та чи буде в українців вихідний

Дата Трійці рухома, тому кожного року її відзначають у різний час. Трійцю святкують на 50-й день після Великодня, тому й називають її ще П'ятидесятницею. Коли цього року припадає свято та чи буде в Україні вихідний, читайте в нашому матеріалі.

Трійця 2022: дата святкування

Цього року Трійцю святкуватимуть 12 червня. Згідно із статтею 73 Кодексу законів про працю наступний понеділок, тобто 13 червня, має бути вихідним, однак якщо дію воєнного стану продовжать, цю норму буде скасовано.

Історія свята та народні прикмети

Поняття Святої Трійці виникло і розвивалось у процесі життєдіяльності Церкви Христової і згодом обґрунтовувалося і осмислювалося як простими християнами, так і видатними святителями і богословами, які намагалися розібратися у стосунках між Трьома Особами Божества: Отцем, Сином і Святим Духом, про які згадується у Євангелії.

Українці називають Трійцю Зеленими святами, адже вона відображає зв'язок людини із землею і природою. Традиційно в цей день житло прикрашають зеленню, травами, ароматними квітами. 

Як говорять народні прикмети, це символізує захист від зла і дарує здоров'я та удачу. Зазвичай дім прикрашають м'ятою, сон-травою, підлогу застилають лепехою, чебрецем, канупером, полином.

Ще у давнину, зробивши господарські справи, люди вбиралися у святковий одяг, сідали в хаті й чекали, поки вдарять церковні дзвони. Ударить дзвін — блага звістка. Тоді всі побожно хрестяться й ідуть до церкви. Кожна дівчина відповідно до святкового звичаю несла в руках свіжі квіти. Ідучи до церкви, люди радо вітають одне одного зі святою неділею. 

Трійця 2022: що заборонено робити

  • купатися у водоймах
  • сваритися, лаятися та конфліктувати
  • працювати у полі та городі, виконувати будь-які роботи у домі
  • ходити до лісу й рубати дерева
  • шити, вишивати
  • випікати

Читайте також