Торгували гуманітарною допомогою, зброєю та допомагали з виїздом за кордон: на Рівненщині судитимуть учасників злочинної організації

Торгували гуманітарною допомогою, зброєю та допомагали з виїздом за кордон: на Рівненщині судитимуть учасників злочинної організації

На Рівненщині судитимуть дев’ятьох учасників злочинної організації. Обвинуваченим інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена вісьмома статтями Кримінального кодексу України. За скоєне їм може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як встановили поліцейські, організував угруповання 45-річний підприємець. Залучив як спільників ще вісім місцевих мешканців віком від 24-х до 71-го року. Злочинний бізнес вони побудували на продажу гуманітарної допомоги, збуті зброї та «схемі» виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

Організатор чітко розподілів функції між спільниками: отримання гуманітарних вантажів, їх перевезення до місць зберігання, розвантаження, сортування та зберігання, а також безпосередній продаж допомоги.

Фігуранти підробляли документи, за якими військову амуніцію, одяг, медичні препарати, автомобілі тощо нібито отримують благодійні організації. Одержану в такий спосіб гуманітарку замість передачі благодійникам відвозили у заздалегідь підготовлені складські приміщення. Надалі реалізовували ці товари населенню та тим же благодійникам за гроші. Сума отриманого прибутку становить майже 9 млн грн. Частину злочинних коштів легалізували шляхом придбання кількох автомобылыв для власного користування.

Окрім того, в межах даного кримінального провадження були задокументовані факти незаконного збуту зброї, боєприпасів до неї та вибухових речовин.

Також ділки допомагали громадянам призовного віку виїхати за кордон. Під час проведення санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів товари гуманітарної допомоги та транспортні засоби на понад 11 млн грн. Також вилучили зброю, наркотичні речовини, бурштин.

На підставі отриманих доказів організатору та його спільникам, залежно від ролі та участі у злочинному бізнесі, поліцейські повідомили підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, обвинувальний акт за погодженням із Рівненською обласною прокуратурою направлено до суду.

Читайте також