ТОП 10 найзатребуваніших професій

ТОП 10 найзатребуваніших професій

Лідерами суспільної затребуваності професій в Україні є медицина – 43%, інформатика, зв’язок, IT-сфера – 36%, і військові – 27%. Такі дані дослідження громадської думки оприлюднює Соціологічна служба компанії R@B Group.

За результатами соцдослідження, далі йдуть юридичні професії – 18%, технічні робітники – 17%, сервіс та обслуговування, економічні та технічні інженерні професії – по 15%.

Третю за затребуваністю групу професій становлять спеціальності сфери громадського харчування – 10%, педагогічні працівники – 9%, транспортні – 7%, наукові співробітники та комунальні службовці – по 6%.

Водночас найменш затребуваними українським суспільством професіями є спортивні – 4%, творчі – 2% і пов’язані з видавничою діяльністю і друкарнею – 1% сфери.

Варто зазначити, що суспільний запит на деякі професії має певні соціально-демографічні особливості.

Так, медичні професії порівняно більш затребувані серед жінок, молоді та жителів Південного регіону; інформатика, зв’язок ІТ-сфера більш затребувані серед молоді і покоління «тридцятирічних», а також у жителів обласних центрів і Центрального регіону.

Військові потрібніші Україні на думку чоловіків, жителів обласних центрів і Південного регіону; юридичні – більше потрібні Україні на думку сільських жителів; технічні робітники – більш затребувані жителями Південного регіону, чоловіками і «п’ятдесятирічний» українцями;

Технічні інженерні співробітники більш актуальні для жителів обласних центрів і Південного регіону; сфера громадського харчування – важливіша для жителів Півдня України, а педагогічні спеціальності – для жителів Західної України.

Опитування проводилося з 10 до 21 липня 2021 року. Методом особистого інтерв’ю було опитано 1 813 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком тимчасово непідконтрольних окремих територій у Донецькій і Луганській областях, АР Крим, та м. Севастополь. Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

Читайте також