Сусіди не вірять, що син забив матір

Сусіди не вірять, що син забив матір

У селищі Мізоч Здолбунівського району на підлозі у будинку знайшли мертвою 81-річну жінку. На голові та шиї у пенсіонерки були гематоми. Правоохоронці засумнівались, що вона померла природною смертю. Вони відкрили кримінальне провадження за фактом навмисного вбивства і відправили тіло небіжчиці на експертизу. Після розтину — її сина арештували. Чому ж сусіди не вірять у те, що чоловік може бути причетний до смерті матері?

Мешканка селища Мізоч Галина Шолудько якраз поралась на кухні, коли побачила сусіда В’ячеслава.

— Він зайшов до хати. Я, як зазвичай, кажу: «Здоров, Славік!». А він відповідає: «Не здоров — мама померла».

Пані Галина зателефонувала і медикам, і в поліцію. Потім разом із правоохоронцями зайшла до помешкання сусідів. 81-річна Тетяна лежала на підлозі біля дивана, на якому зазвичай спала. Слідчо-оперативна група оглянула тіло жінки.

— Було виявлено ознаки насильницької смерті, а саме синці на голові та шиї. За результатами проведеного розтину, причиною смерті стала механічна асфіксія, тобто удушення, — розповідає керівник Здолбунівського відділення поліції Олександр Годун.

У вбивстві рідної матері запідозрили 42-річного сина. В’ячеслав, мовляв, вживав алкоголь, ніде не працював. А між ним і матір’ю часто були конфлікти.

— Сварки були! Я не раз чув. Але то мати доводила сина до істерики. А він завжди їй кричав: «Заспокойся! Заспокойся!». Але він ніколи не хуліганив, — каже сусід Анатолій.

Ані Анатолій, ані інші сусіди у те, що В’ячеслав причетний до смерті матері, не вірять.

— Він її не вбив, не задушив. Що хочете кажіть, але я в це не повірю! Славік і мухи ніколи не образить, ніколи ні з ким не бився, — додає інша сусідка Лідія Ляшкова.

Сусіди розповідають: В’ячеслав із матір’ю разом прожили усе життя. Втім, догляду жінка потребувала останні кілька років. Через самопочуття Тетяна (так звали убиту) не раз залишала хату, йшла геть, запевняючи, що повертається додому. Боявся син, що мати може й ненароком нашкодити собі. Через це чоловік змушений був замикати жінку у хаті, а потім назовсім залишити роботу в Рівному.

— У нього зарплата була 9 тисяч гривень. І коли Славік вирішив кидати роботу, аби доглядати за матір’ю, ми з сусідами казали: підпиши документи, аби відправити бабусю Тетяну в геріатричний пансіонат. Але він відмовився. Сказав: глядіти матір я буду сам. І справді доглядав. Готував їжу. Навіть коли поліція вже була у хаті, я на плиті бачила суп і кашу, яку він зварив на обід, — розповідає племінниця вбитої Любов Котурай.

— Тетяна була як не в собі. Мала проблеми із пам’яттю. Не раз втікала з дому. Ми її з сусідами всі разом тягнули додому, аби Славіку допомогти. От тоді-то вона нервувала: намагалась вдарити нас, штовхала і сина. А що вже ображала! — не приховує емоцій Лідія Ляшкова.

Хто ж тоді міг задушити стареньку — сусіди і гадки не мають. Припускають: якщо це все?таки В’ячеслав, то зробив це чоловік ненароком.

— Може стиснув шию, не усвідомлюючи, що робить. Або міг тягнути її до хати і не розрахував сили, — міркують сусідки Любов Юрчук та Галина Шолудько.

В’ячеслава вже арештували. Свою вину під час допиту у слідчого він не визнає. З’ясувати усі обставини смерті пенсіонерки у поліції планують завдяки експертизам.

— Відібрано біологічні зразки як підозрюваного, так і на тілі потерпілої. Призначено експертизу ДНК, яка визначить, чи є ці зразки ідентичними, — коментує керівник Здолбунівського відділення поліції Олександр Годун.

Дружні сусіди Тетяну уже поховали. Тепер міркують, як допомогти В’ячеславу. Вирішили принаймні ускладчину купити одягу, аби передати підозрюваному у СІЗО. Він, розповідають у Мізочі, має погане здоров’я. Тож 15 років у в’язниці, які загрожують чоловікові, може і не прожити.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також