Суд у справі Фаріон: підозрюваному Зінченку продовжили термін тримання під вартою

Суд у справі Фаріон: підозрюваному Зінченку продовжили термін тримання під вартою

У Галицькому районному суді відбулося засідання у справі про вбивство професорки та громадської діячки Ірини Фаріон. Підозрюваному у вбивстві, 18-річному студенту з Дніпра, В’ячеславу Зінченку, суд продовжив запобіжний захід — тримання під вартою терміном на два місяці — до 17 листопада, пише Високий замок.

Також суд продовжив термін досудового розслідування до 26 січня 2025 року. Засідання тривало протягом трьох годин. …

На судове засідання привезли В’ячеслава Зінченка. Справу розглядав суддя Галицького районного суду Віктор Романюк. Зі сторони обвинувачення — двоє прокурорів та слідчий поліції. Судова зала ледь вмістила усіх охочих побачити судовий процес на власні очі.

Відтепер захищатимуть підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон два адвокати. Окрім Ігоря Сулими, батьки Зінченка залучили до справи ще адвоката з Дніпра (з огляду на деякі обставини справи).

В’ячеслав Зінченко дає декілька коментарів для журналістів. Він проситиме суд продовжити йому запобіжний захід, адже відчуває, що його життю загрожує небезпека… «Так що знайте, — каже Зінченко. — Якщо зі мною щось станеться, то я цього не планував…».

Також В’ячеслав звернувся до усіх, хто його підтримує. За його словами, його максимально ізолювали, але навіть за металевою решіткою він відчуває підтримку.

Судове засідання розпочалось. Перше, що робить адвокат підозрюваного, Ігор Сулима, заявляє про відвід прокурорів. За словами адвоката, на одному з судових засідань донька Ірини Фаріон, Софія Особа, обіймалася з прокурорами, як зі старими друзями.

«Це упереджене ставлення до мого підзахисного, у такий спосіб потерпіла чинить тиск на суд», — заявив адвокат Ігор Сулима.

Щоправда, прокурори такі звинувачення відкинули. Назвали таке клопотання адвоката «формальним». Не підтримав клопотання про відвід прокурорів і суддя.

До зали суду зайшла мати Зінченка, пані Олена. В’ячеслав почав усміхатися. Матір жестами показувала сину, що його обіймає… А він казав, що любить її. Охорона не дозволяла матері підходити до сина дуже близько. Пані Олена зауважила, що вперше побачила сина після затримання. Зустрітися з В’ячеславом їй не дозволяють. Вона вкотре заявила журналістам, що її син не винен у вбивстві Ірини Фаріон.

Також адвокат підозрюваного у судовому засіданні заявив, що сторона обвинувачення свідомо затягує розгляд справи, призначаючи численні судові експертизи, зокрема, балістичну. Адже самої зброї не знайдено.

Прокурор, своєю чергою, зауважив, сторона захисту стверджує, що основне завдання сторони обвинувачення — не довести вину Зінченка. Насправді, якщо виходити з самого кримінально-процесуального закону, основне завдання — встановити об'єктивну істину щодо кримінального правопорушення, яке сталося.

За словами прокурора, призначення цих експертиз дозволить встановити повну картину кримінального правопорушення. Прокурор також зауважив, що з однієї з експертиз вбачається, що слід Зінченка збігається на 99,9% з вилученим слідом з місця події. Відтак це робить підозру ще більш обґрунтованою.

Також прокурор зауважив, що підозрюваний ретельно готувався до злочину, проводив розвідку та спостереження за місцем, де проживала потерпіла І.Фаріон. Відтак має необхідні навички, але слідству ще необхідно з’ясувати походження таких навиків.

Злочин, за словами прокурора, він планував не один місяць. Винаймав житло у місті Львові. Вів конспіративний спосіб життя.

Адвокат підозрюваного надав свої пояснення щодо показів свідків. А також звернув увагу на особу в капелюсі та окулярах, яка сиділа під під'їздом І.Фаріон. Зафіксовано, що ця особа зайшла у під'їзд о 13.00, а вийшла звідти о 17.00. Що ця особа робила у під'їзді п’ять годин? — запитував адвокат.

За словами адвоката Ігоря Сулими, доказів щодо вбивства причетний Зінченко, немає…

- А те, що Зінченко орендував у Львові квартири — це не конспірація. Оренду він замовляв через спеціалізований сайт Booking, оплачував житло. Після того як було скоєне вбивство, Зінченко ще три дні перебував у Львові. Ніде не переховувався. Він їде на вокзал, купує квиток і спокійно їде до Дніпра. Також не встановлений мотив вбивства, — додав Ігор Сулима.

Читайте також