Стало відомо, чому старіє наш мозок

Стало відомо, чому старіє наш мозок

Британські вчені з Портсмутського університету і Школи фармацевтики і біомедичних наук, яким допомагали їхні італійські і німецькі колеги, з'ясували, чому старіє мозок людини. Нову роботу цитує видання Aging Cell.

Дослідники говорять, що ключова причина того, що відбувається - це втрата мієліну: речовини, що утворює оболонку нервових волокон.
За їх словами, мієлін діє як захисна і електроізолююче оболонка навколо нервових волокон, які називаються аксонами, які забезпечують зв'язок між мозковими клітинами.

Експерти пояснюють:  «Порушення мієлінової оболонки негативно позначається на ефективності і швидкодії нейронних процесів, що призводить до зниження когнітивних функцій і розвитку деяких нейродегенеративних захворювань, таких як розсіяний склероз і хвороба Альцгеймера».

З'ясувалося, що клітини, які керують відновленням мієліну, стають менш ефективними з віком, і виявили ключовий ген, погіршення експресії якого з віком знижує здатність клітин замінювати втрачений мієлін.

В роботі також йдеться: «Клітини мозку, що виробляють мієлін, звані олигодендроцитов, протягом усього життя повинні замінюватися стовбуровими клітинами, тобто попередниками олигодендроцитов. Але з віком цей процес сповільнюється. Причина цього до цих пір була невідома ».

Вчені інформують: «Нам вдалося визначити ген GPR17, пов'язаний з цими специфічними попередниками, як найбільш уразливий при старінні мозку, і те, що втрата GPR17 пов'язана зі зниженою здатністю цих попередників активно працювати, щоб замінити втрачений мієлін».

Дослідники також висловили надію, що використання стратегії системної біології дозволить в майбутньому виявити терапевтичні агенти, які омолоджують клітини - попередники олигодендроцитов і відновлюють мієлінізацію при вікових невропатологічних порушеннях.

Читайте також