"Спочатку ціль треба виявити, а це не так просто": як працюють сили ППО на Рівненщині

Військовики сил протиповітряної оборони Північної операційної зони захищають від ударів армії РФ з повітря, зокрема, на Рівненщині. Вогневі групи ППО збивають повітряні цілі різними видами озброєння як радянських, так і закордонних зразків.

Під час однієї з масових атак на Україну один екіпаж збив три російських дрони, розповів  Суспільному командир зенітної ракетної батареї з позивним "Зеніт", який захищає небо над Рівненщиною.

- Треба розуміти, що загроза обстрілу існує по всій території України. Зробити постріл – замало, спочатку ціль треба виявити, а це не так просто. Коли дрон опинився в зоні досяжності однієї з вогневих груп – збиваємо. Кожної повітряної тривоги в бойовій готовності перебувають усі 100% особового складу. Однієї ночі спрацювало три вогневі групи — дві зенітні установки і обслуга, яка радіолокаційно виявила та підсвітила ціль. Тому ефективність напряму залежить від забезпечення, - каже командир.

Як зазначив "Зеніт", багато запитів військовиків допомогла закрити місцева влада.

- У нас є різноманітне спорядження. Завдяки окремим органам місцевого самоврядування вдалось отримати планшети, цілевказівники та прожектор для виявлення ворожих цілей. Крім того, вони допомогли закрити багато побутових питань, щоб ми могли мати мінімальні зручності для проживання. Ефективна протиповітряна оборона – це десятки врятованих життів, - продовжує "Зеніт".

На озброєнні у військовиків є як західні, так і радянські системи протиповітряної оборони.

- Збиваємо ворожі літальні апарати усіма видами озброєння. Головне, щоб за будь-якою установкою працював справжній спеціаліст. Коли кожен боєць знає свою задачу — тоді і техніка робить справно. Тому ми постійно проводимо тренування, тактичні заняття, а також відпрацьовуємо максимально стислий норматив для зайняття позицій. Але, радянських зразків на озброєнні більше, тому почасти треба мати додаткові радари та планшети, — каже командир зенітної ракетної батареї.

Читайте також