Скасування прописки в Україні: чим замінять штампи та приписки

Скасування прописки в Україні: чим замінять штампи та приписки

Верховна Рада України 5 листопада схвалила законопроект про відміну обов'язкової прописки в паспорті громадянина країни. Прибрано обов'язкові штампи з паспорта та скасовано необхідність отримання виписки, що додається до ID-картки. За полегшення життя українців віддали свої голоси 238 народних депутатів. Сам законопроект опублікували на сайті ВРУ.

У записці пояснення до законопроекту сказано, що послуга зміни прописки одна з найпопулярніших в Україні. Однак вона ж одна з найскладніших - відвідати ЦНАП, надати від трьох до п'яти документів, а потім чекати на місяць. Більше цього не буде - все вийде за необхідності зробити онлайн буквально в пару кліків, у тому числі через Дію.

“Тепер ви прямо у додатку або на порталі Дія зможете вказати адресу, за якою фактично проживаєте, та отримати підтвердження від власника житла. Жодних довгих прогулянок у ЦНАП - тільки підтвердження в онлайні. Ми повністю змінюємо філософію прописки. Замість трьох установ, 30 днів очікування та папірців – одна заява, яку опрацюють у першу добу” – написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, коментуючи зміни.

Наразі державні органи не мають права вимагати від громадян додаткових документів крім зазначених у переліку необхідних. Також їм забороняється вимагати документи у паперовому вигляді. Документообіг між ЦНАП та реєстрами здійснюється лише в електронному режимі. А головне – тепер можна буде отримувати соціальні виплати, медичну допомогу та державні послуги за місцем безпосереднього проживання, а не за місцем прописки. Водночас факт декларування місця проживання, як тепер називається ця процедура, не є підставою для визнання права володіння житлом, у якому прописана людина, як і для виселення його із цього житла.

Читайте також