Скандал в Італії: що спільного між міністром оборони й футболістом Роналду?

Скандал в Італії: що спільного між міністром оборони й футболістом Роналду?

Старший лейтенант італійської Фінансової гвардії стежив у мережі за політиками й знаменитостями зі світу шоубізнесу й спорту, незаконно отримуючи доступ до їхніх персональних даних, зокрема, банківських, повідомляє Високий замок.

У списку осіб, за якими стежили, — міністр оборони Ґвідо Крозетто й знаменитий португальський футболіст Криштіану Роналду, який кілька років тому грав за туринський «Ювентус».

У списку осіб, за якими незаконно стежив працівник Фінансової гвардії, також колишні прем'єр-міністри Італії Маттео Ренці й Джузеппе Конте, партнерка померлого торік експрем'єра Сильвіо Берлусконі, Марта Фашіна, а також популярний репер Fedez і тренер футбольного «Ювентуса» Массіміліано Алеґрі.

За даними розслідування, проведеного прокуратурою у Перуджі, офіцер італійської Фінансової гвардії зламав комп’ютерні дані кількох сотень осіб (загалом приблизно 800 разів). Цей офіцер працював у прокуратурі в групі з боротьби з мафією. Цей підрозділ цікавиться, зокрема, підозрілими банківськими операціями. Тепер тому офіцеру закидають незаконний доступ до персональних даних. Наразі розслідування зосередилося на тому, аби з’ясувати, чому саме працівник Фінансової гвардії усе це робив.

Розслідування розпочалося після того, як міністр оборони Італії звернув увагу на витік інформації про його попередню професійну діяльність. Прем'єр-міністерка Джорджа Мелоні вимагає з’ясувати, хто саме був замовником незаконної діяльності офіцера Фінансової гвардії, який надав частину незаконно отриманих приватних даних одній з опозиційних газет.

«Хочемо з’ясувати, хто замовники, тому що це методи режиму», — заявила Мелоні. І додала: «Це надзвичайно серйозна справа. У Італії є чиновники, які порушують закон, контролюючи, як їм заманеться, громадян — пересічних і не тільки».

За даними слідства, частину приватних даних, які у незаконний спосіб одержав офіцер Фінансової гвардії, він передав у ЗМІ й приватному детективу. Деякі дані, на думку слідчі, представник фіскальної служби міг використати у своїх приватних цілях. Але далеко не всі…

Слідчі зараз також спілкуються з 14 журналістами, які, ймовірно, одержали частину викрадених приватних даних. Найближчим часом цим скандалом займеться парламентський комітет із нагляду за спецслужбами.

Читайте також