Сім років тривав суд над убивцями Григорія Іванова

Сім років тривав суд над убивцями Григорія Іванова

Рівненський апеляційний суд поставив крапку у гучному вбивстві 65-річного Григорія Іванова, яке трапилось сім років тому.

Мертвого чоловіка знайшли у лісі в Острозькому районі. Вбивці його жорстоко побили – зв’язали руки та ноги, голову замотали курткою та заклеїли скотчем. А насамкінець ще й закидали важкими дерев’яними колодами. При цьому чоловік ще був живим, але вибратися зі смертельної пастки ніяк не міг і помер у жахливих муках – від задухи та спраги.

Метою вбивць був ніби то недешевий автомобіль жертви. Втім, рідні вбитого впевнені: чоловік втратив життя через професійну діяльність геодезиста і вимагали обом обвинуваченим максимального покарання.Вирок суду першої інстанції рідним вбитого здався надто м’яким і вони подали апеляцію.

Григорія Іванова вбили у квітні 2014 року. 65-річного чоловіка заманили у віддалене село – аби той пробурив свердловину. Та щойно Іванов приїхав, на нього напали, били поки він знепритомнів та його ж автомобілем повезли до лісу. "Кіа Соренто" оперативники потім розшукали в місті Нікополь на Дніпропетровщині. Автомобіль мали розібрати та продати, але зняти встигли колеса та акумулятор. Тіло чоловіка знайшли лише через чотири місяці.

- Мені сниться мій чоловік. Ось уже сім років він "приходить" і каже: "Робіть щось!" Як тільки я хочу запитати "що?", він зникає. Не знаю, як мене Господь тримає на цьому світі. У мене місяцями відбирало мову, я не могла ходити. Так мені було погано. А вбивці себе добре почувають. Хоча… їх треба різати по кусочку ще й сіллю присипати за все, що вони зробили, - каже дружина вбитого Ольга Іванова.

Вбивці – Дмитро Куделя і Михайло Самарський. Їх судили аж сім років. Здолбунівський суд присяжних за жорстоке вбивство засудив молодиків до майже тринадцяти років позбавлення волі. Цей вирок обурив рідних постраждалого. Вони звернулись з апеляційної скаргою із вимогою призначити суворіше покарання.

Апеляційний суд почав її розглядати ще у минулому році. І тут не обійшлося без затягувань, каже дружина вбитого. То обвинувачені на засідання не з’являлись, то скаржились на самопочуття і навіть непритомніли у залі суду. Дійшло й ніби то до голодування! Тоді замість обвинувачених до суду приїжджав конвойний і повідомляв: чоловіки не можуть самостійно пересуватись. Та коли засідання відбувались, обвинувачені цинічно заявляли, що вбивати чоловіка не хотіли. І просили у суддів повернути справу на новий розгляд.

Лише перед вироком почали каятись. Мовляв, готові відшкодувати моральні збитки потерпілим.

Попри каяття суд виніс вирок, який точно не сподобався вбивцям. Їх визнали винними у скоєному і змінили покарання на суворіше

- 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок набрав законної сили одразу після проголошення. - Вбивцям залишиться відбути понад рік покарання. А все через закон Савченко, згідно якого один день у СІЗО рахували за два, - каже прокурор Рівненської обласної прокуратури Вадим Кедрук.

Чи буде оскаржувати вирок прокуратура, поки невідомо. Тим часом вимагати вбивцям довічного позбавлення волі рідні Григорія Іванова планують у Верховному, а згодом й Європейському судах.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також