Штрафи за повірку газового лічильника: за що доведеться заплатити споживачам

Штрафи за повірку газового лічильника: за що доведеться заплатити споживачам

В Україні вже як кілька місяців відновлено процедуру обов’язкової повірки лічильників на газ. Деякі громадяни досі відмовляються її проводити, посилаючись на те, що ще не минув термін для перевірки. Однак, якщо насправді вже настав час перевірити лічильник, але цього не зробити, його власник може отримати штраф.

Щодо періодичності перевірок лічильників газу, то їх встановлює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Для лічильників газу класу 1,0 перевірки проводять раз на 2 роки, для лічильників газу класу 1,5 – раз на 8 років. Клас свого лічильника ви можете дізнатися з техпаспорту.

Немає значення, хто є власником приладу обліку – споживач чи облгаз. Відповідальність за проведення та перешкоду до перевірок лежить на споживачеві, а проводити такі перевірки можуть лише працівники облгазів.

Витрати облгазів, пов'язані з перевіркою, закладені у тариф на послуги з розподілу газу. У таких випадках працівники облгазів складають акт про порушення, в якому споживача попереджають під його підпис про те, що його рішення матиме наслідки.

Відмова від підписання акта не звільняє від відповідальності. У такому разі споживачеві буде зроблено розрахунок збитків за граничними обсягами споживання природного газу.

Читайте також