Штраф за акушерку, з вини якої загинуло немовля, заплатить медзаклад

Штраф за акушерку, з вини якої загинуло немовля, заплатить медзаклад

Здолбунівський районний суд виніс вирок акушерці-гінекологині за неналежне виконання професійних обов'язків, що призвело до смерті немовляти.

Як йдеться у вируку суду, вночі 11 лютого 2020 року у Здолбунівську центральну районну лікарню госпіталізували пацієнтку, яка перебувала на 40 тижні вагітності. Жінка скаржилася на біль внизу живота. Під час огляду черговий лікар виявив передчасний розрив плідних оболонок і сповільнене серцебиття у дитини до 80-90 ударів за хвилину, після чого поставив діагноз «дистрес плода в пологах».

Згідно з вимогами клінічного протоколу з акушерської допомоги «Кесарів розтин», вагітну зобов’язані були прооперувати протягом 15 хвилин після встановлення діагнозу. Втім, за даними слідства, акушерка-гінекологиня дала вказівку провести кесарів розтин потерпілій лише через три години після її прибуття в лікарню.

За результатами судово-медичної експертизи, смерть немовляти настала внаслідок внутрішньоутробної гіпоксії плода, що розвинулась від фетаплацентарної недостатності.

«При своєчасному та належному прийнятті пологів можливо було запобігти смерті дитини. Між діями лікарки та смертю дитини існує прямий причинний зв’язок, оскільки своїми неправильними діями (не проведення оперативного втручання) обвинувачена не перешкодила летальним наслідкам», – йдеться в матеріалах судової справи.

Лікарка свою вину не визнала. Вона стверджувала, що причиною смерті немовляти стала інфекція й «навіть після вчасного кесаревого розтину дитина не вижила б все одно».

Однак, завдяки зібраним доказам, прокурори довели у суді службову недбалість акушерки.

Суддя визнав лікарку винною й призначив покарання - два роки позбавлення волі з умовним терміном на той самий строк. Втім, обвинувачену звільнили від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Водночас зі Здолбунівської центральної міської лікарні стягнуть 74 403 грн компенсації батькам померлої дитини.

Читайте також