Що варто мати при собі аби вас пустили голосувати

Що варто мати при собі аби вас пустили голосувати

14 вересня Уряд затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів.

Додаткові вимоги прийняли тому, що вибори відбуватимуться протягом дії карантину у зв’язку з поширенням на території України COVID-19. Передбачені вимоги до обладнання приміщення виборчої дільниці, організації роботи членів виборчих комісій та відвідування дільниць виборцями.

Так, перед входом до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій усім будуть вимірювати температуру та опитувати про наявність симптомів респіраторних захворювань.

Біля входу до приміщення для голосування запланували розташувати антисептики для рук та обладнати місця для збору використаних масок, рукавичок та інших засобів індивідуального захисту.

Респіратор або захисна маска – необхідна умова для входу та перебування у приміщені для голосування та приміщені виборчих комісій. Засоби індивідуального захисту мають бути і у виборців, і у всіх членів виборчої комісії, і в офіційних спостерігачів, і у поліцейських.

Одночасно у приміщенні виборчої дільниці зможе перебувати обмежена кількість виборців. Розраховується допустима кількість присутніх за рівнянням: не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів. Для того, щоб всі присутні дотримувалися дистанції (не менше 1 метра), в приміщеннях має бути нанесена спеціальна розмітка. Більше того, планується розділити потоки виборців на вхід та на вихід.

Дистанції повинні дотримуватися й члени виборчої комісії – або сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати прозорі екрани чи інші фізичні бар’єри.

Виборцям рекомендовано не брати дітей до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

Маску виборцям можна буде тимчасово зняти у приміщенні для голосування за запитом від членів виборчої комісії, щоб підтвердити особу.

Врегульовується додатковими вимогами щодо протиепідемічних заходів і матеріально-технічне оснащення: стільці, столи, меблі, які використовуються виборчою комісією, повинні бути з матеріалів, які можна продезінфікувати. Не дозволяється застеляти столи тканиною.

Щодо вологого прибирання приміщення, то рекомендується його проводити не рідше одного разу на 4 години, а дверні ручки, поручні, сидіння та окремі частини виборчих скриньок (не допускаючи потрапляння засобів дезінфекції  усередину) протирати дезінфікуючими засобами кожні 2 години.

Виборцям, які перебувають на самоізоляції, буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Для цього потрібно подати заяву та  додати довідку медустанови про стан здоров’я. Це потрібно зробити  не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів. Передбачений і механізм голосування цих  виборців – вони самостійно показують документ, який підтверджує особу та громадянство України, не передаючи в руки членам виборчої комісії. Останні мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку і змінювати їх після відвідування кожного виборця, який на самоізоляції.

Якщо виявлено коронавірусну інфекцію в одного із членів виборчої комісії, то всі інші члени виборчої комісії за відсутності симптомів зможуть продовжувати працювати. У випадку, якщо відбувся контакт з хворим без застосуванням засобів індивідуального захисту, такі члени виборчої комісії направляються на самоізоляцію.

Членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським, які працюватимуть на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, рекомендовано пройти тестування на наявність COVID-19 (методом ПЛР). Зробити це необхідно не пізніше ніж за 72 години до дня голосування.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція.

Читайте також