"Шаг" замість "Копійки"

Національний банк України хоче змінити назву розмінних монет з "копійка" на "шаг". Такий намір пояснюють намаганням відновити українську традицію і відійти від російської.

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами”, - йдеться у поясненні Нацбанку.

Там кажуть, що зараз час відновити справедливість і для грошової системи, "очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг".

Для запровадження в обіг "шагів" потрібно внести зміни у законодавство, тож остаточне рішення за Верховною Радою. Якщо це відбудеться, то "шаги" в обіг будуть вводити поступово, деякий час обидві монети будуть співіснувати, зазначають у Нацбанку.

Нацбанк вказує, що назва "шаг" має давнє українське походження і вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.).

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. Але це були не монети.

До речі, в останні роки з ростом інфляції і знеціненням гривні монети-копійки поступово виходять з обігу, а у користуванні фактично лишаються монети вартістю 50 копійок. Тож це швидше матиме символічне значення.

Читайте також