Сам собі вже не лікар

Сам собі вже не лікар

В аптеках перестали вільно продавати антибіотики. Рівняни вже не можуть придбати цей вид ліків на власний розсуд, бо фармацевти вимагають рецептів. А якщо продадуть без них — оштрафують.

— Так, справді, останній місяць-півтора антибіотики відпускають лише за рецептами, — говорить Віктор Іськів, начальник Рівненського міського управління здоров’я. — Посилити контроль за цим вимагали у Міністерстві охорони здоров’я. Адже у зв’язку з коронавірусом люди масово почали займатися самолікуванням. А це підвищило резистентність організму до хвороби. І коли вже хворі потрапляють у стаціонар, там мусять використовувати дуже потужні антибіотики, бо інші вже не здатні допомогти.

— Антибіотики — це рецептурні препарати, — зазначає Сергій Лебедь, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області. — Проте раніше в аптеках їх продавали, не строго дотримуючись такої форми відпуску. Два місяці тому надійшли додаткові доручення від МОЗ посилити контроль за відпуском антибіотиків за рецептом у зв’язку з тим, що споживання деяких видів цих ліків зросло, лишень задумайтеся, у 40 разів! Всі аптеки, відповідно, отримали роз’яснення і фармацевти не мають права відпускати антибіотики без рецепта лікаря. Цей рецепт не може бути пред’явлений по Вайберу чи ще якось. Адже фармацевт, продаючи препарат, має поставити зі зворотного боку рецепта штамп. Потім аптеки звітують за кожен проданий такий препарат. Якщо буде виявлено, що їх продано більше, ніж було виписано рецептів, аптеку можуть оштрафувати. Крім того, Держпродспоживслужба може проводити контрольні закупки. Якщо фармацевт під час такої перевірки відпустить антибіотики без рецепта, йому теж загрожує штраф. Поки що жодну аптеку в Рівному не було оштрафовано. Проте було одне звернення до нас від аптеки: фармацевти поскаржилися на те, що покупець вимагає відпуску антибіотиків за клаптиком паперу, на якому просто написана назва ліків. Люди, якщо їхній лікуючий лікар відмовляється виписувати їм рецепт на антибіотики, можуть звернутися зі скаргою в міське управління охорони здоров’я.

Дарина Гузенкова

Читайте також