Психологічну допомогу можна буде отримати у центрі життєстійкості

Психологічну допомогу можна буде отримати у центрі життєстійкості

У чотирьох громадах Рівненщини планують відкрити центри життєстійкості, де надаватимуть комплексний психосоціальний супровід місцевим жителям. Робота закладів буде спрямована на підтримку та зміцнення психічного здоров’я людей.

Перші центри області з’являться у Рівненській, Здолбунівській, Володимирецькій та Антонівській громадах.

- Центри життєстійкості стануть "єдиною точкою звернення" для надання різних видів послуг. Зокрема, інформування, консультації та соціально-психологічної допомоги. Це також потенційний безбар'єрний простір для проведення тренінгів та навчань для підвищення соціальної спроможності громади, — говорить заступниця голови ОДА Людмила Шатковська.

Це експериментальний проєкт Мінсоцполітики з формування життєстійкості та з комплексним підходом. Спершу в закладі проведуть оцінку потреб людини, після цього пояснять про доступні послуги для вирішення проблем, а також про можливості соціального захисту. За потреби передбачена безоплатна правнича допомога.

- Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування, індивідуальне, сімейне, групове. Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами, — роз'яснюють принципи роботи на урядовому сайті.

Наразі для пілотного проєкту відібрали 30 тергромад з 14 областей України. У Рівному центр життєстійкості планують відкрити ще цьогоріч.

Гроші на створення центрів залучать з держбюджету, йдеться про облаштування закладу, навчання та заробітну плату працівників протягом року. Територіальна громада виділяє лише приміщення.

Читайте також