Прокуратура оскаржує виправдальний вирок рівненському хірургу за смерть 5-річного пацієнта

Прокуратура оскаржує виправдальний вирок рівненському хірургу за смерть 5-річного пацієнта

На початку вересня цього року Рівненський міський суд виправдав лікаря хірурга обласної дитячої лікарні, якого обвинувачували у неналежному виконанні ним своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого до них ставлення, що призвело до смерті його малолітнього пацієнта. Суд не побачив у бездіяльності лікаря складу злочину.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Рівненської області.

Кримінальне провадження відносно лікаря Костянтина Думановського відкрили у листопаді 2015 після смерті його пацієнта, якого привезли до лікарні з підозрою на апендицит. Досудове розслідування встановило, що Костянтин Думановський несвоєчасно зібрав анамнез хворого, не призначив проведення обов’язкової лабораторної діагностики дитини та не провів інші невідкладні заходи. Відтак лікар вчасно не виявив розвиток у хворого ендотоксичного шоку та гострої серцевої недостатності, йому не надали своєчасну кваліфіковану медичну допомогу, що призвело до смерті дитини.

Під час розслідування було проведено три експертизи для встановлення причини смерті хлопчика. Пізніше суд призначив четверту експертизу.

Через низку багатьох причин справу проти лікаря затягнули до строків, коли спливли строки притягнення до кримінальної відповідальності. Урешті суд виправдав лікаря. Після оголошення вироку він заявляв, що винним себе не визнає і що збирається продовжувати лікарську практику.

Рівненська окружна прокуратура не погодилася з вироком і подала апеляційну скаргу до Рівненського апеляційного суду з вимогою скасувати вирок, засудити лікаря за неналежне виконання обов'язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, і призначити йому покарання: обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права займатися лікарською практикою на строк до трьох років.

 

Читайте також