«ПриватБанк» скоро продадуть: чого чекати клієнтам

«ПриватБанк» скоро продадуть: чого чекати клієнтам

Уряд України прийняв рішення продати державний банк «ПриватБанк» приватному інвесторові, щоб виконати вимоги МВФ. Статися це повинно в 2024 році, покупцем може стати великий інвестор з Європи або США.

Чому банк продають

Відповідно до заяв представників влади, продаж банку – це вже вирішене питання, яке було поставлено на порядок денний ще при його націоналізації. Причина проста – відповідно до вимог меморандуму МВФ, уряд повинен скоротити свою частку в банківському секторі, тому «ПриватБанк» продадуть повністю, а «Ощадбанк» поділять з іноземними інвесторами, при цьому велика частина акцій залишиться при нинішньому власнику.

Представники влади вважають, що «ПриватБанк» стане «ласим шматочком» для покупців, тому що навіть в кризові роки він продовжує приносити високі прибутки. За перший квартал 2020 року він приніс в казну країни 10,4 млрд грн, а за початок 2021 чиста виручка склала 2,4 млрд грн. Тому розрахунок йде на те, що фінустанову викупить великий інвестор, який зможе збільшити прибутковість установи. Уряд вважає, що така вигідна угода буде цікава американським, європейським або китайським інвесторам, а також закордонним банківським об’єднанням. Викуп «ПриватБанку» руками колишніх власників або їхніх представників виключається.

Чи чекати українцям змін

Уряд заспокоює вкладників, заявляючи, що принципи роботи банку не зміняться і їм нема чого побоюватися. В якості підтвердження цього твердження є кілька фактів:

майбутній власник не буде зацікавлений у погіршенні якості обслуговування українців, тому що це призведе до відтоку клієнтів, а відповідно, зниженню доходів;

грошей на покупку банку вистачить тільки великим іноземним покупцям, які дотримуються жорстких принципів роботи, дорожать ім’ям і спрямовані на споживача;

гарантії ФГВФО не відміняються навіть при передачі прав власності іншим власникам.

Однак перед продажем банку держава повинна вирішити деякі проблеми, в першу чергу – судовий розгляд з колишніми власниками «ПриватБанку».

Читайте також