Понад 150 тисяч гривень зникли у пенсіонерки після відвідин «газовика»

Понад 150 тисяч гривень зникли у пенсіонерки після відвідин «газовика»

У списку шахраїв левову частку займають саме люди похилого віку. Бо вони беззахисні, погано бачать, недочувають, а головне — довірливі. Впускають до осель незнайомців, а потім у них зникають заощадження.

Здебільшого інформацію про шахраїв пенсіонери не читають, хоча ледь не щодня про такі випадки повідомляють у засобах масової інформації. 83-річна рівнянка, навпаки, і читала, і знала, що шахраї навідуються до пенсіонерів та обкрадають їх, але до своєї квартири впустила псевдогазовика.

Проживає жінка на вулиці Льонокомбінатівській. 24 лютого близько 11-ї години у двері до неї постукав молодий, гарно одягнутий чоловік із папкою в руках. Представився він працівником газової служби та повідомив, що нині проводять заміну лічильників на пільгових умовах для економії газу і теплоенергії.

Бабуся пустила його до квартири. Чоловік оглянув кімнату, лічильник і приступив до роботи. Насамперед попросив жінку надати йому пенсійне посвідчення, мовляв, така послуга діє лише для пенсіонерів. Дістав із папки бланк і почав заповнювати його. Документ за лічені хвилини був готовий. «Газовик» сказав, що лічильник замінять після 14-ї години. Бабуся зраділа, що так швидко все станеться і не доведеться чекати. Але чоловік не поспішав. Він сказав, що ця послуга не безкоштовна: треба відразу заплатити 600 гривень.

Пенсіонерка пішла до іншої кімнати, дістала із сумочки гроші. Коли «газовик» побачив купюри номіналом 50 гривень, наполіг, що треба крупніші купюри. Жінка поміняла йому гроші. Але «газовик» вирішив ще оглянути на кухні радіатор і попросив пенсіонерку потримати під ним руку протягом п’яти хвилин, аби перевірити, чи не капає вода. Він запитав, де ванна, але повернувся досить швидко і запевнив, що через декілька годин повернеться і замінить лічильник. Пішов.

Але щось неспокійно було на душі у пенсіонерки. Вона все ж вирішила перевірити, чи не зникли гроші. Коли відкрила сумочку, гаманець був порожнім: зникло 150 тисяч гривень, які її син зібрав на автомобіль. Сина вона нещодавно поховала.

— Тож і в газеті читала, і знала, які неприємності можуть бути, але от так вийшло, — розповідала вона пізніше поліцейським. — Навіть відразу повірити в це не могла, але ж гаманець був порожнім. Геть усю пенсію забрав — тільки 20 гривень залишив. Я сама собі не вірила, обдивилася усе — грошей немає. Не знала, що робити, не розуміла, що коїться, і навіть забула, як у поліцію телефонувати. Забрав 150 тисяч гривень і мою пенсію, тож навіть точної суми назвати не можу.

Цього ж дня жертвою псевдогазовика став 79-річний пенсіонер, який мешкає на вулиці Київській. До нього у квартиру також навідався «працівник» газової служби. Потерпілий розповів поліцейським, що газовик так заморочив йому голову щодо економії грошей на теплі та газі, що після його візиту зникли 17 тисяч гривень.

Шахраї вчасно реагують на ситуацію в країні й використовують її. Чимало випадків, як повідомили у поліції, було, коли вони приходили до осель мешканців як у містах, так і селах, щоб зробити тест на коронавірус. І люди впускали їх, а потім залишались без грошей.

Про нічні телефонні дзвінки про дорожні пригоди, в які потрапляють родичі, операції, на які потрібно значні суми, годі й говорити. Здебільшого цю схему використовують засуджені, які відбувають термін покарання у колоніях. На волі вони мають спільників.

У поліції зазначають, що до «заробляння» на довірливих шахраїв спонукає не лише бажання легкої наживи, а й м’якість законодавства у цій сфері. Обмеження волі або штраф їх не лякає і не зупиняє. Тож цей вид шахрайства процвітає.

На думку психолога Віталія Гаврилюка, жертвою шахраїв може стати кожен. Жінки частіше, вони — емоційніші. Загалом мета зловмисників — люди, яких легко можна вибити з колії. Тому коли до вас приходять незнайомці із заманливими пропозиціями або телефонують і розповідають історії про родичів, які потрапили у дорожню пригоду і необхідно дати хабар, щоб зам’яти справу, спочатку… видихніть. Не приймайте поспішних рішень, а також поділіться своїми переживаннями бодай з кимсь.

Здебільшого жертви шахраїв соромляться свого вчинку, а відтак ще більше замикаються в собі. Дивно, але така недовіра, каже психолог, додає шансів знову потрапити на гачок до аферистів. Тому радить сприймати цю історію як досвід, хоч і негативний.

Щодо випадків, у яких постраждали пенсіонери, у поліції почали досудове розслідування. А в «Рівнегазі» нагадують, що їхні працівники мають при собі посвідчення, де вказано прізвище і посада, та обов’язково є фотографія працівника та печатка. Хоча і шахраї можуть надати «посвідчення». Тому краще зателефонувати до газової чи іншої служби і перепитати, чи посилали вони працівника до вас.

Ольга КОВАЛЬЧУК

Читайте також