Померла під час пологів, бо довірилась «духовній» акушерці

Померла під час пологів, бо довірилась «духовній» акушерці

Вагітна другою дитиною 34-річна рівнянка свідомо прийняла рішення народжувати вдома. На пологах замість медиків була присутня так звана духовна акушерка у мусульманському вбранні. Втім, після пологів у породіллі почалась масивна кровотеча. Швидку допомогу для жінки викликали вже запізно, і реанімаційні заходи, які проводили у пологовому будинку, не дали результату. Померла, кажуть у поліції, перейнялась ідеєю з домашніми пологами завдяки інтернет-блогерам. Тим часом сертифіковані помічниці при пологах — доули — оголосили у соцмережах флешмоб. Люди, які професійно психологічно допомагають жінкам при пологах, закликають народжувати лише під наглядом медиків.

Цією трагедією медики Рівненського пологового будинку приголомшені. Оксану привезли до них в агонії, й реанімаційні заходи не допомогли.

— У жінки після пологів почалась масивна кровотеча, і вона втратила, я б сказала, практично всю свою кров, — розповідає головний лікар Рівненського пологового будинку Світлана Муравська. — Зі слів рідних, жінка вирішила народжувати вдома, і вони покликали на домашні пологи так звану духовну акушерку. Це людина без медичної освіти. До речі, ця духовна акушерка приїхала швидкою допомогою з пацієнткою.

«Духовну» акушерку, чоловіка та сестру померлої у поліції вже допитали. З’ясувалось, у подружжя є старша дитина. Її вона народжувала у лікарні. Другу вирішила вдома, заручившись допомогою знайомої.

— Породілля мала відношення до однієї з всеукраїнських громадських організацій, яка працює в тому числі в Рівному та області. Її члени позиціонують себе як люди, які встановлюють тісний контакт з природою, з природними явищами і є противниками традиційної медицини, — коментує заступник керівника ГУ Нацполіції в Рівненській області Олександр Панасюк.

На облік жінка стала лише на 34?му тижні вагітності, кажуть у Рівненському пологовому будинку. Через свої переконання відмовилась і від деяких аналізів. Рішення народжувати вдома рідні Оксани підтримали. Пологи відбувались в котеджі, де мешкає родина. В одній з кімнат для цього поставили басейн. Після пологів, коли жінка стікала кров’ю, «швидку» до неї не викликали майже три години. Поліції рідні померлої повідомили: це була її воля. Засновниця проєкту для майбутніх мам Оксана Кравець каже: пологи вдома популяризують блогери.

— Наскільки мені відомо, ця жінка була однією з послідовниць інстаблогерок, які народжують вдома, роблять прямі трансляції й ефіри домашніх пологів. Але це ризик для життя породіллі і дитини, — каже Оксана Кравець.

Домашні пологи практикують у більшості розвинених країн Європи та Америці. Втім, там вони відбуваються під наглядом акушерів та доул — людей, які фізично і психологічно допомагають при пологах. Сертифіковані доули є й в Україні. Втім, жодна з професійних помічниць без кваліфікованого медика приймати пологи не буде! А домашнє акушерство в Україні заборонено.

— Десять років я розповідаю, хто така доула, і борюся з людьми, які кажуть, що доула — це те саме, що домашня акушерка. Насправді доула взагалі не є акушеркою, вона не має акушерських навичок, не вміє робити те, що вміють робити медики, а медики не вміють робити те, що роблять доули. Тобто ми не є взаємозамінними. Але є жінки, які називають себе доулами, і від їхніх дій страждає наша репутація, — констатує голова Асоціації фахівців природного батьківства Юлія Шушайло.

Після трагедії у Рівному Асоціація фахівців природного батьківства оголосила у соцмережах інформаційний флешмоб під хештегом #ДОУЛАНЕАКУШЕРКА. У відеозверненні доули офіційно заявили, що не підтримують домашні пологи без медичного супроводу.

Наразі слідчі розпочали кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією «нещасний випадок».

— Також плануємо розпочати кримінальне провадження за фактом ненадання допомоги особі, яка її потребує, що спричинило тяжкі наслідки, а роль людей, які перебували у квартирі і вчасно не повідомили заклади охорони здоров’я, з’ясуємо після експертизи, — каже Олександр Панасюк.

Оксана народила хлопчика вагою понад чотири кілограми. Він доношений, але наразі перебуває в реанімаційному відділенні. Тим часом слідчі чекають завершення комплексної судово-медичної експертизи. Якщо встановлять вину рідних померлої породіллі, їм загрожуватиме штраф, громадські роботи або арешт до шести місяців.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також