Польщі загрожує вихід з ЄС: люди масово вийшли на вулиці на підтримку членства

Польщі загрожує вихід з ЄС: люди масово вийшли на вулиці на підтримку членства

Майже у сотні польських міст відбулися або тривають демонстрації прихильників ЄС, які протестують проти нещодавнього рішення Конституційного трибуналу країни про верховенство національного законодавства над Брюсселем.

За оцінками, у Варшаві, Кракові, Гданську та інших містах багато десятків тисяч поляків виступили проти курсу консервативного уряду PiS. Вони тримають європейські прапори та протестують проти важливого рішення Конституційного суду Польщі.

У четвер Суд постановив, що деякі договори Європейського Союзу та деякі рішення судів ЄС порушують Конституцію Польщі. В результаті національне законодавство взяло пріоритет над європейським. Країни ЄС з шоком відреагували на це рішення. Це діаметрально протилежне основному принципу ЄС: рішення Європейського суду в Люксембурзі є обов'язковими до виконання і тому мають пріоритет над національною судовою практикою.

Наймасштабніша демонстрація проходить у Варшаві, де зібралося кілька тисяч людей, пряму трансляцію веде tvn24.pl.

Представник муніципалітету Варшави написав у Твіттері, участь у демонстраціях взяли від 80 000 до 100 000 протестувальників. Прихильники уряду одразу спростували ці цифри.

Читайте також