Подружжя прихистило 17 дітей: на Рівненщині шукають патронатні сім`ї

Подружжя прихистило 17 дітей: на Рівненщині шукають патронатні сім`ї

Сім’я Сєркових займається патронатним вихованням дітей з 2020 року. Пані Вікторія за фахом економістка, а її чоловік Олексій – учитель. Рішення стати патронатними вихователями родина прийняла після переїзду з обласного центру до Тучина, що у Гощанській громаді.

- Маємо своїх трьох рідних дітей. Перед тим запитували у них, чи підтримують наше рішення - прийняти в сім’ю ще дітей, - каже пані Вікторія. - За майже чотири роки у нашій родині побувало 17 дітей. Нині у нас під патронатом четверо – усі з однієї сім’ї.

Перш ніж взяти першого вихованця, подружжя пройшло спеціальне навчання, розповідає фахівчиня соцслужби Гощанської селищної ради Інна Власюк. А щороку сім’я проходить курси, таким чином підвищує рівень свого виховного потенціалу.

- Дітки у родину потрапляють різні, є дуже занедбані та важкими формами хвороб, - зазначає Інна Власюк. - Проте навіть за декілька місяців, що перебувають у сім’ї, надолужують як у здоров’ї, так і у вихованні – навчаються, ходять на гуртки. До речі, у родини Сєркових є своя майстерня з виробництва глиняних виробів. Залучають діток. Після перебування у патронаті дітей або всиновлюють, або ж вони повертаються у свою родину.

Начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук повідомив, що на Рівненщині нині створено 8 патронатних сімей. Вони діють у чотирьох громадах – Рафалівській, Гощанській, Немовицькій та Рівненській. У п’яти родинах виховується 8 діток.

До слова, розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить п'ять прожиткових мінімумів, тобто близько 15 000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку та наявності інвалідності.

- Звичайно, таких сімей має бути в рази більше. У кожній тергромаді має бути така послуга, а у великих ТГ декілька. Сімейне виховання – безальтернативна форма виховання. Наразі ми активізуємо інформаційну компанію з популяризації патронату, пошуку та добору кандидатів в патронатні вихователі, - зазначив Віктор Марчук.

Нині у Рівненській області 95% дітей, які мають статус сироти або позбавленої батьківського піклування, влаштовані або у дитбудинки сімейного типу, або у патронатні сім’ї. І все ж майже 100 неповнолітніх через складні життєві обставини перебувають в спецзакладах.

Читайте також