Пішла і не повернулась…

Пішла і не повернулась…

Уже понад тиждень рівненські правоохоронці розшукують 27-річного Миколу Алексюка, якого підозрюють у вбивстві знайомої дівчини. 21-річна Юлія Сокаль зникла понад місяць тому.

Кілька днів виходила на зв’язок із матір’ю, а потім її телефон був вимкненим. Рідні зниклої розпочали пошуки. Телефонували та їздили до знайомих дівчини. Втім, жодної інформації про Юлію не отримали. Лише за місяць її тіло знайшли у підвалі знайомого. Виявилось, що чоловік 5 років переслідував дівчину та погрожував їй розправою. І таки виконав свою оюіцянку.

— Я хочу, щоб його затримали, щоб він був покараний, хоч дитину мені це вже не поверне. Я у всіх прошу: можливо, хтось десь бачив підозрюваного або знає про його місце перебування, будь ласка, повідомте до поліції! Ця людина дуже небезпечна, — так мати вбитої Юлії Людмила Сокаль говорить про 27?річного Миколу Алексюка, який нині переховується.

Чоловіка підозрюють у вбивстві її доньки. Мертвою Юлію знайшли напередодні Різдва. У підвалі тіло вбитої, загорнуте у тканину, пролежало майже місяць. Вбивця завдав їй один удар ножем у спину. Потім, за оцінками судмедекспертів, добивав руками та ногами. Свою жорстоку розправу над жертвою зловмисник здійснив у квартирі у Здолбунові, де мешкав із матір’ю.

Востаннє живою мати бачила доньку 30 листопада. Людмила з Юлією планували повечеряти, і донька вирішила піти до магазину по продукти.

— Пішла і більше не повернулась. У той вечір на мої дзвінки ще відповідала, запевняла, що незабаром повернеться. На другий і третій день я телефонувала, але вона не відповідала. Четвертого дня сама віддзвонилась, сказала, що в неї все добре і щоб я не хвилювалась. Але говорила дуже тихо і ніби переляканим голосом. П’ятого грудня телефон доньки вже був поза зоною досяжності, — розповідає Людмила Сокаль.

Шукали в знайомих, телефонували друзям, фото зниклої облетіло усі соціальні мережі. Про Юлію ніхто нічого не чув. Заходили і до Миколи у Здолбунові. Він із дівчиною знайомий давно. Років п’ять тому вони зустрічались, а потім чоловік тероризував колишню кохану.

— Вона від нього не могла відчепитись! Він сказав: або ти будеш зі мною, або я тебе заріжу. Писав смс-повідомлення з погрозами, — додає пані Людмила.

Не знайшовши доньки, мати звернулась до поліції. Правоохоронці встановили коло спілкування Юлії. Усі сліди вели до квартири того ж таки Миколи. Тільки чоловіка вдома вже не було.

— Працівники поліції в квартирі виявили сліди злочину, а у підвалі за цією ж адресою знайшли тіло зниклої із ножовим пораненням спини. Там же виявили і знаряддя скоєння злочину та інші речові докази, — каже т. в. о. керівника слідчого управління ГУ Нацполіції в Рівненській області Юрій Майоров.

Свідками того, як Микола тероризував дівчину, були і сусіди. Одна з сусідок бачила, як у червні минулого року чоловік вибивав двері та пошкодив усі електродроти у квартирі, де Юлія жила з матір’ю: «Я бачила, як Юля втікала від нього. Микола її доганяв, але не встиг вскочити у під’їзд. А потім гамселив у двері. А коли вона не відчинила, різав їх. А також порізав Інтернет-кабелі, та домофонні комунікації, вимкнув електроенергію у щитку. Нервовий, неадекватний, очі величезні… Страшна людина».

Мати вбитої дівчини каже: про переслідування доньки повідомляла до поліції та прокуратури. Втім, захисту від правоохоронців так і не отримала.

— Микола Юлію постійно переслідував. Стояв машиною то за кущами, то біля супермаркету — вичікував. Щойно вона вийде в магазин, він підбігає, хапає її за шию і тягне до машини. А якось машиною ледве нас не збив. Ми викликали поліцію. Але я думаю що ту заяву навіть не зареєстрували, — каже Людмила Сокаль.

Заступник керівника Рівненського районного управління поліції Іван Теліга каже: скарги реєстрували.

— Є зафіксованих три факти. Але там ситуація неоднозначна. Батьки звертаються, а вона подає заяву, що претензій не має. Тому я б не поспішав говорити, що поліція якось не так спрацювала, адже дівчина була повнолітньою і могла самостійно вирішувати, з ким їй зустрічатись, — додає Іван Теліга.

Миколу Алексюка у поліції знають. Адже він уже був судимим за незаконне зберігання наркотиків.

— Сусіди нам розповіли, що Микола торгує наркотиками, навіть не ховаючись. Завжди носить із собою ніж та гранату. Це просто жахлива людина, і його треба ізолювати, — каже родичка вбитої Людмила Гілевич.

На пошуки Миколи Алексюка орієнтований увесь склад поліції. Усіх, хто може знати про місце його перебування або ж просто помітить його на вулиці, правоохоронці просять повідомляти за номером 102.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також