Підряд рієлторів з медиками: за долари чоловікам

Підряд рієлторів з медиками: за долари чоловікам "встановлювали" групу інвалідності

У Рівному затримали трьох жінок, які організували схему ухилення від мобілізації. За даними слідства, до своєї діяльності вони залучили 26 медпрацівників.

- За даними слідства, оборудку організувала керівниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медпрацівників. Серед них — посадовці медико-соціальних експертних комісій обласного центру. За гроші фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених висновків про наявність тяжких хвороб серця або нервової системи, — повідомила речниця управління СБУ в Рівненській області Анна Свінціцька-Савчук.

Для реалізації "схеми" фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб військовозобов’язаних чоловіків, зокрема, щодо перебування на стаціонарному лікуванні. Потім на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність "хворих" до військової служби".

Вартість такого пакету послуг становилаа 16700 доларів. Одну з учасниць схеми затримали після одержання довідки МСЕК та передачі 5300 доларів. Це була остання частина оплати, 11400 доларів організаторки отримали раніше.

Правоохоронці провели майже пів сотні обшуків у фігуранток провадження та працівників медзакладів Рівного. Під час слідчих дій вилучено медичну документацію та 14,5 млн грн у різній валюті.

Трьом жінкам вже обрано запобіжні заходи: двом – тримання під вартою із можливістю внесення застави, ще одна буде перебувати під домашнім арештом.

Наразі встановлюють коло всіх клієнтів та причетних до злочину осіб.

Як повідомила пресслужба Рівненської ОДА, начальник ОВА Олександр Коваль скликав термінову нараду за участі керівників медзакладів області, їхніх профільних заступників, а також голів МСЕК.

- Доручив профільному департаменту проаналізувати усі справи. Реакція на такі випадки має бути жорсткою та рішучою. Адже в умовах війни це не просто корупція, це підрив безпеки та обороноздатності нашої держави, — заявив Олександр Коваль.

Читайте також