Перспективи Рівненського спідвею

Перспективи Рівненського спідвею

Рівненський активіст Святослав Клічук поділився своїми думками щодо можливого розвитку спідвею в Рівному

 На мою, рядового вболівальника, думку, щоб спідвей у Рівному розвивався і мав якісь перспективи, треба щоб рівненська команда брала участь у регулярних офіційних змаганнях. В Україні спідвею не лишилося за межами Рівного і, можливо, Червонограду. З москалями нічого спільного краще не мати, Білорусь і Молодова ніц, в Латвії є команда, в Даугавпілсу, яка виступає в 1 польській лізі.
***
І нам треба в польський чемпіонат. Там є 3 ліги:
***
І. Екстра-ліга, де їздять найкращі спідвеїсти світу, без перебільшення. Це можна порівняти з Англійською прем’єр-лігою в футболі. Там є 8 команд, серед них і Мотор Люблін, де їздить екс-рівняни Віктор Трофимов молодший. На сьогодні, як я розумію, це найсильніший український спідвеїст. Щоправда, уже з польським паспортом.
***
Екстраліга відбувається на сучасних стадіонах, трансляції матчів показують на польському національному телебаченні (і не тільки) в дуже крутій якості, на рівні тієї ж Ліги чемпіонів. Можете знайти в ютюбі.
***
Усе це величезні кошти, бюджети клубів обраховуються десятками мільйонів гривень. Те що знайшов в інтернеті, наприклад 2019 рік, чемпіон Унія Лешно мала бюджет 11 мільйонів злотих, тобто десь 70 мільйонів гривень. Серед джерел це і права трансляції, і квитки і продаж атрибутики, і спонсори і місцевий бюджет.
Тут поки лише польські команди.
Спонсорує, переважно, крупний бізнес. Головний спонсор чемпіонату - Польська група енергетична, щось типу нашого ДТЕК. Кошти на команди дають спонсори і місцевий бюджет.
***
1 ліга. Головний спонсор - букмекери. ewinner. Теж 8 команд. Серед них є уже і Локомотів Даугавпілс з Латвії. Це таке містечно на 95 тис. мешканців.
Старші рівненські вболівальники пам’ятають цю команду ще з часів СРСР. За них якось виступав наш Марко Левішин. Як там склалося, не знаю, зараз, здається, повернувся в Рівне.
***
Часто в назвах команд є назва спонсора. А в Гнєзно одразу три - Car Gwarant Kapi Meble Budex Start Gniezno.
В командах багато молодих і перспективних, є й іноземці, в тому числі досить зіркові. Українців зараз не бачив.
Трішки простіше ніж Екстраліга, щось типу 1 ліга французька у футболі, але нам про такий рівень поки лише мріяти.
***
Бюджет Локомотиву не знаю, але знайшов новину, що міська рада їм виплатить в 2019 році 400 тис.євро, тобто десь 12 мільйонів гривень. І це, очевидно, не єдине джерело.
***
Також знайшов інформацію про потенційних спонсорів іншого клубу - порядка 1 мільйона доларів, тобто ми говоримо про бюджети від 10 мільйонів гривень на рік.
***
Ще є 2 польська ліга. Там виступає 6 команд, серед них одна німецька. За "Вовків" Кросно нині виступає Андрій Карпов з Червонограду. В командах багато легіонерів з різних країн. Там реальна заруба і саме на ці змагання нам варто було б націлюватися, якщо ми хочемо справжнього спідвею.
Сергій Головня каже, що бюджет участі в таких змаганнях 200 тис.євро, тобто десь 6 млн.грн.
Скільки можна зібрати на квитках? Мої аматорські підрахунки, якщо ходитиме хоча б 5000 глядачів, які купуватимуть квитки по 2 євро і 5 змагань на рік, 50 тис. євро я нарахував. Решту треба навчитися заробляти, а також можуть дати спонсори чи бюджет, міський та обласний, якщо матиме.
***
Але це був би справжній спідвей, можна було б заманювати польських та німецьких вболівальників, а також українців, які хотіли б побачити щось цікаве і був би привід приїхати в Рівне.
Звісно, 2020 рік не найкращий для різних починань, але ж помріяти на перспективу можна.

Читайте також