Перехід із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком

Перехід із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком

Українців часто цікавить, за яких умов можна перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Як роз'яснили в Пенсійному фонді, тут має значення, чи працювала людина після призначення їй пенсії з інвалідності, і чи це було офіційне працевлаштування.

У одному з прикладів пенсіонер повідомив, що пенсію з інвалідності йому призначили в 2018 році, і тоді йому нарахували 26 років 4 місяці страхового стажу. Однак заявник продовжував працювати і з травня 2019 року набув не менше 2 років 3 місяці страхового стажу, причому роботодавець сплачував за нього єдиний соціальний внесок.

Цей стаж буде врахований при зверненні за перерахунком на пенсію за віком, тому загальний стаж заявника становитиме 28 років 7 місяців, що цілком достатньо для призначення пенсії за віком після досягнення ним 60 років у 2021 році.

Крім того, робота в період отримання пенсії з інвалідності не лише дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років, а й дає законні підстави для обчислення зарплати із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховується саме для призначення пенсій вперше — за три роки, що передують року призначення пенсії за віком.

Читайте також