Пенсіонер з Рівного перетворив свою квартиру на смітник,  а життя сусідів – на антисанітарне пекло

Пенсіонер з Рівного перетворив свою квартиру на смітник, а життя сусідів – на антисанітарне пекло

Таргани, черв’яки та ще купа невідомих слимаків повзають сходовою кліткою, заповзають у квартири мешканців. А нестерпний сморід з його оселі вже примусив одну з сусідок залишити власне житло і винаймати орендоване. Скаржились у поліцію, зізнаються люди, втім, це не допомогло. А сам сусід на усі благання мешканців не реагує.

На дверях написи релігійного змісту, за дверима – гори мотлоху. Мешканці багатоповерхівки на вулиці Грушевського у Рівному скаржаться на антисанітарне пекло, яке їм створив сусід.

- У нього завалено все сміттям аж під стелю. Серед мотлоху повзають таргани. У сусідній квартирі вже не тільки таргани, а й хробаки якісь. Зайти неможливо! Він там сам пролазить як щур, - каже сусідка Любов Челик.

Від нестерпного смороду паморочиться в голові. Влітку буде ще гірше, кажуть люди. Бо живуть у антисанітарії ось уже чотири роки.

- У мене двоє дітей маленьких. У них постійно болять животики. Зрештою, виходжу сама на сходову клітку і зразу рвотний рефлекс, - каже сусідка Анна Гриневич.

Квартиру на сміттєзвалище перетворив пенсіонер Володимир. Вдень його вдома немає. Приходить після півночі. Щоразу приносить кілька мішків сміття. Усі терплять, а сусідка, кухня якої межує з Володимировою, не змогла. Стомившись жити серед хробаків, жінка з родиною переїхала на орендовану квартиру.

- Наша сусідка тарганів повиводила. Але в неї завелись якісь черв’ячки. Вона їх совком виносить з квартири. Носила і в санстанцію. Там не знають, що це. Лише розводять руками, - каже сусідка Інна Вайнер.

Жити поруч смітника людям набридло. Вони не раз просили чоловіка прибрати мотлох, пропонували і свою допомогу. Втім, зізнаються, чули лише образи та погрози на свою адресу. Таргани чоловікові не заважають. Ними він ніби то годує пташок, які десятками живуть у його квартирі. Харчується комахами й сам! На запитання сусідів, чи смакує, запевнив, що смак солонуватий.

Збирали підписи, скаржились у поліцію – та все дарма, кажуть мешканці будинку.

- Боротись із антисанітарією і тими, хто її створює, не компетенція поліції, - каже адвокат Станіслав Костюченко. - А те, що люди не можуть захистити себе від нечепури, називає недосконалістю українського законодавства. Адже юридичний шлях вирішення питання є, а фактичного і дієвого – немає! В Адміністративному кодексі є кілька статей, які могли б вирішити проблему мешканців. Втім, штраф за таке порушення мізерний – 51 гривня.

Виселити чи позбавити права власності чоловіка через антисанітарію теж не можуть.

- Якщо ця людина не припинить такі протиправні дії, то ніхто йому нічого не зробить. Для нього їхні старання зараз як… укуси комарика – не дуже допікають. Питання треба ставити по-іншому: чому в нас таке законодавство? Чому в нас немає захисту мешканців того під’їзду? Зараз це питання жодним чином не вирішується, - каже адвокат Станіслав Костюченко.

Тож адвокат радить звертатись до міської ради. На скаргу мешканців, згідно із законодавством, має відреагувати спеціальна комісія. Окрім приписів та штрафів, чиновники зобов’язані поспілкуватись із пенсіонером. Якщо він їх не почує, за своє дивне хобі знову буде покараний – гривнею.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також