Пакунок малюка подорожчав

Пакунок малюка подорожчав

Поки в Україні не видають пакунків малюка. Затримки пов’язані зі зміною організації, що їх закуповує, пояснюють у Мінсоцполітики. При цьому новоспеченим батькам, які не отримали «бейбі-бокс» у пологовому, пропонують не чекати на їхню поставку, а отримати грошову компенсацію одноразової державної допомоги.

Згідно із законом, вартість «пакета малюка» має становити не менш як три прожиткових мінімуми для дітей віком до 6 років (згідно з показником на момент видачі такої допомоги).

Торік ця сума становила 5 тис. грн. Цьогоріч вона збільшиться, адже зріс розмір прожиткового мінімуму.

Так, з 1 січня 2021 року йдеться про 5?763 грн (із липня ця сума збільшиться до 6?039, а з грудня — до 6?300 грн).

Водночас змінився і термін, коли саме батьки мають право подавати заяву на отримання компенсації, розповіла Радіо ТРЕК начальниця профільного відділу Рівненського міського управління соцзахисту Наталія Михалюк:

— Наразі пакунків малюка немає, ми виплачуємо компенсацію. Зараз її розмір становить від п’яти тисяч гривень. Заборгованості з виплат у нас немає, все оформляємо і видаємо вчасно. Але за цей рік ще не отримали люди компенсацій, бо були зміни до постанови. Тепер батьки новонародженого можуть звертатися до нас лише через місяць після пологів. Тобто коли дитині вже виповниться місяць.

При цьому виплата грошової компенсації проводиться у грошовій безготівковій формі — шляхом переказу коштів на спеціальний рахунок отримувача, відкритий у «ПриватБанку».

Читайте також