
Отруїлися 95 дітей: в Одеській області спалах захворюваності на гострі кишкові інфекції
Всього захворіло 117 осіб, зокрема 95 дітей віком до 17 років
Про це повідомляє Головне Управління держпродспоживслужби в Одеській області
Харчові отруєння
Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями, тобто вони не передаються від однієї особи до другої при контакті. Виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Також захворювання, що виникають унаслідок уживання отруйних рослин і тканин тварин.
Загальними характерними особливостями захворювань, які належать до групи харчових отруєнь, є зв’язок їх виникнення з вживанням їжі за відсутності будь-якого іншого чітко вираженого шляху поширення і своєрідний перебіг з явищами розладу з боку органів травлення і токсикозу організму. Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період. Проте бувають й хронічні харчові отруєння, що пов’язані з тривалим вживанням продуктів, в яких знаходяться в невеликій кількості токсичні речовини.
Головною передумовою для виникнення харчових отруєнь мікробної природи є попереднє накопичення в їжі специфічних збудників чи токсичних продуктів їхньої життєдіяльності. Патогенна доза збудників або ентеротоксинів при цьому формується безпосередньо в харчовому продукті, тобто за межами організму людини, що визначає специфіку клініки, лабораторної діагностики, лікування, розслідування і профілактики харчових отруєнь.
В епідемічному процесі розвитку харчових отруєнь мікробної природи, як і харчових інфекцій, рушійними силами є джерело збудника, механізм його передавання та сприятливий організм людини. Проте на відміну від інфекції постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання: якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій.
Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності.