Ощадбанк може залишити без пенсій тисячі українців

Ощадбанк може залишити без пенсій тисячі українців

Пенсіонери, які обслуговуються в Ощадбанку, можуть залишитися без пенсій. Виплати заблокують тим, хто не пройде фізичної ідентифікації, повідомляє пресслужба банку.

Як відомо, фізичну ідентифікацію пенсіонерів та інших ВПО, які отримують пенсії та соцдопомогу, було запроваджено ще 2014 року, коли в країні з'явилися перші внутрішні переселенці. Вони мали відмічатися щопівроку. І лише в цьому випадку їм продовжували виплату соцдопомоги і пенсії.

Однак у 2020 році, у зв'язку з пандемією, фізичну ідентифікацію переселенців скасували та відновили її лише нещодавно в 2023 році у зв'язку з офіційним завершенням епідемії коронавірусу. Таким чином, пенсіонери з числа ВПО та переселенці мали з 1 вересня відновити проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку. Однак тепер фізичну ідентифікацію для ВПО взагалі скасували, оскільки їм призначатиметься допомога лише на півроку.

А ось пенсіонерам все ж таки доведеться її пройти. Адже, якщо вони її не пройдуть, то Пенсійний фонд припинить їм виплату пенсії, а Ощадбанк заморозить картку. Термін, який надали пенсіонерам на проходження фізичної ідентифікації — до кінця січня 2024 року.

Для того, щоб її пройти, потрібно особисто з'явитися з паспортом або іншим посвідченням особи та карткою, на яку виплачується пенсія, до будь-якого відділення Ощадбанку. При собі необхідно мати паспорт або інший документ, що засвідчує особу, та основну платіжну картку або основне електронне пенсійне посвідчення (ЕПП);

потрібно надати працівникові банку основну картку або основне ЕПП та паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

слід провести переведення в готівку або перегляд залишку коштів на рахунку через касовий POS-термінал (тобто виконання операції, що передбачає знання особистого PIN-коду). Лише в такому разі ідентифікація вважатиметься пройденою.

Читайте також