Новий рік — це не тільки їжа: як відзначають це свято в різних країнах

Новий рік — це не тільки їжа: як відзначають це свято в різних країнах

Різдво, Новий рік і знову Різдво, а потім ще й старий Новий рік. Кожне з цих чудових свят у нас прийнято відзначати щедрим застіллям. Так вже ми звикли: між святом і щедро накритим столом стоїть знак рівності. Тож не дивно, що після новорічних «гулянь» щороку ми спостерігаємо одну й ту ж картину: деякі не можуть не тільки влізти у власний одяг, а й ледве заходять у ліфт. Наступний крок не за горами: в один прекрасний ранок після новорічних свят ми просто всі разом не помістимося на вулиці! Тим часом, плануючи програму на новорічну ніч, непогано було б згадати, що цей прийом їжі є дуже пізньою вечерею. Так що, можливо, варто придивитися до традицій в інших країнах, для яких Новий рік — це не тільки їжа, і знайти собі більш цікаві і, головне, рухливі розваги. Скажемо відразу — цей матеріал про традиції в звичайному «мирному житті», про те, як відзначають настання Нового року без коронавірусної реальності.

З Німеччиною «стрибнемо» в нове життя

У Німеччині, як і в інших католицьких країнах, 31 грудня відзначають День святого Сильвестра, який плавно перетікає в Новий рік.

Всупереч уявленням екс-міністра соціальної політики Андрія Реви про цю країну, німці поїсти люблять. Але справа в тому, що вони наїдаються, поки відзначають своє головне зимове свято — Різдво. А Новий рік тут прийнято відзначати в галасливих компаніях, часто на свіжому повітрі з феєрверками і «без нічого». Оскільки всі, хто хотів, об’ївся тижнем раніше, в новорічну ніч німці обмежуються легкими закусками фондю і пончиками.

Ті, кому ліньки виходити з дому, так само, як і ми, дивляться телевізор з новорічною програмою і поздоровленням генерального канцлера. І ось ще одна традиція, про яку я кілька разів читала, але яку з перших вуст не вдалося ні підтвердити, ні спростувати: в момент, коли годинник відбиває північ, німці підіймаються на стільці, табуретки та інші підвищення і дружно «встрибують» з них в новий рік. Погодьтеся — досить непогана «домашня активність», яка висмикне вас з-за столу хоча б на деякий час. Тим більше, що, можливо, відчуєте смак і вирішите «вскочити» в нове життя кілька разів.

З Індією проведемо конкурси

В Індії стільки богів і свят, що навіть Новий рік відзначають кілька разів. Тому якихось правил і, тим більше, жорстких канонів не існує.

З найбільшим ентузіазмом Новий рік відзначають у регіонах, де живе багато християн. Наприклад, на Гоа проходять карнавали з великим розмахом. На вулицях представлено розваги на будь-який смак: тут відбуваються змагання зі стрільби з лука, конкурси та ярмарки, запускають повітряних зміїв.

Є й ялинка — точніше, її роль в Індії виконує мангове дерево, яке прикрашають не тільки іграшками, а й фруктами та овочами.

Напередодні свята найбільш рішучі індуси викидають старий одяг, щоб зустріти Новий рік в обновці.

На стіл ставлять страви, щедро приправлені спеціями, наприклад — гострий рис з овочами. Індуси вірять, що чим їжа гостріша, тим радіснішим буде наступний рік. А ми від себе додамо: чим їжа гостріша, тим менше ви її з’їсте!

З Австралією згадаємо про літо

Новий рік в Австралії святкують влітку: в січні в південній півкулі стоїть спекотна сонячна погода. І австралійці знають толк у святкуваннях: кажуть, що місцеві дискотеки, ресторани, паби, клуби переповнені вже за тиждень до Нового року.

Але навіть якщо австралійці вирішать відзначити Новий рік вдома, найменше це буде схоже на тихе домашнє свято. У новорічну ніч вони шумлять щосили: б’ють у барабани, сурмлять у дудки, свистять у свистки або просто кричать щось веселе і святкове.

Від громадян не відстає і влада: у різних штатах в ці дні проводяться концерти живої музики та фестивалі. А в Сіднеї опівночі в популярній гавані Sydney Harbour спалахує один з найграндіозніших у світі тематичних феєрверків, помилуватися яким щороку збираються натовпи людей. Ті, хто хоче подивитися на знаменитий феєрверк з висоти, заздалегідь купують квитки на оглядовий майданчик найвищої міської вежі Sydney Tower.

Першого січня в Австралії вихідний, у який ніхто вдома не сидить. Австралійці виходять на пікніки і пляжні вечірки, причому деякі так захоплюються, що закінчують «сезон вечірок» лише 6?7 січня. Усе це дуже нагадує наші травневі свята.

З Нідерландами сховаємо подарунки

Новий рік у Нідерландах називають Старий-Новий. Місцеві жителі радіють святу як діти, а у мегаполісах в останні дні року дуже шумно: під безперервне виття автомобільних сирен невпинно розриваються хлопавки і гуркоче салют.

Новорічну ніч голландці традиційно проводять у колі сім’ї і готують особливі страви. По-перше, це печиво або вафлі, причому в кожному регіоні є свої традиції і рецепти. По-друге, новорічний напій «слем», який готують з гарячого молока з додаванням чаю, цукру, кориці, цедри лимона, шафрану, гвоздики, мускатного горіха.

Що стосується подарунків, то в Нідерландах є давня традиція — «подарунки в підвалах». Справа в тому, що новорічні подарунки тут не дарують з рук в руки, а залишають записки-підказки, за якими потрібно знайти свій презент. Раніше подарунки ховали в підвальних приміщеннях, а зараз шукають затишні куточки по всій квартирі.

Погодьтеся: шукати подарунок за записками-підказками — це не тільки весело і цікаво, а й, знову ж таки, чудовий привід встати з-за столу!

З Еквадором дістаємо з полиці чемодан

У країнах Південної Америки Новий рік у будь-якому випадку буде виглядати екзотично, як би ви його не провели. Але завдяки старанням еквадорців свято виходить справді незабутнім.

Почнемо з того, що вони не тільки розпалюють багаття з величезних чучел, а й стрибають через них. А після настання новорічної ночі еквадорці зображують вдів цих опудал. Здавалося б, який в цьому сенс? Як там не є, матеріальний! Адже ці «вдови» (молоді люди, одягнені в міні-спідниці і обтягуючі блузки з глибоким декольте) збирають пожертви на «похорон». Виглядає все це дійство настільки феєрично, що гроші збираються дуже швидко.

Але якщо з вогнищами і «вдовами» у нас може не дуже добре вийти, то є традиція, яка напевне багатьом припаде до душі. Полягає вона в тому, щоб взяти в руки чемодан і пробігтися з ним околицею. Такий ритуал практично гарантує, що увесь рік, що настав, ви проведете в подорожах.

З Італією приманимо удачу

Про те, що італійці викидають в новорічну ніч старі меблі і побутову техніку, чули, напевно, всі. Але самі жителі цієї країни говорять, якщо такі традиції і були, то залишилися в далекому минулому, і сьогодні ні телевізори, ні тумбочки на голови перехожим не падають. Звичайно, зарікатися не будемо: можливо, хтось в ажіотажі й викине з вікна старі штани. Але, з іншого боку, у нас з вікна і не таке викидають — не будете ж ви це вважати традицією?

Проте новорічних традицій, ритуалів і звичаїв в Італії стільки, що коли всі їх виконати, часу на їжу точно не залишиться. А виконати не завадить, адже всі вони спрямовані на закликання удачі.

По-перше, в новорічну ніч на кожному повинно бути надіто хоч щось червоне, підійдуть навіть білизна або шкарпетки. Вважається, що червоний колір приносить удачу. Важко сказати, як це працює при зустрічі року Бика, який, як відомо, червоний колір не шанує, але червона білизна справді може стати компромісним варіантом.

По-друге, для приманювання удачі на підвіконнях треба розкласти монетки і свічки, які є провісниками достатку.

По-третє, багато італійців вірять, що принесена 1 січня «нова вода» з джерела принесе щастя в новому році.

І нарешті 1 січня бажано провести якомога цікавіше й активніше, оскільки італійці вірять: новий рік мине так само, як його перший день. А ви ж не хочете цілий рік їсти і дивитися телевізор? Цього у нас вже вдосталь було в 2020?му.

З Португалією заберемося вище

У той час, як італійці скуповують червону спідню білизну, португальці віддають перевагу синій. Місцеві впевнені, що саме сині труси, одягнуті в ніч з 31 грудня на 1 січня, привернуть удачу на увесь рік.

Втім, треба сказати, що в останні роки погляди на колір білизни в цій країні стали значно ширшими, і на синьому можна не зациклюватися: різні кольори дають бонуси в різних сферах. Червоний принесе удачу в коханні, жовтий — вирішення економічних проблем, зелений — поліпшення здоров’я, рожевий — нове кохання, білий — внутрішній спокій і впевненість у собі.

Чудовою грошовою прикметою в Португалії вважається зустріч Нового року з грошима в руках і в гаманці. А особливо підприємливі кладуть гроші ще й у взуття, в якому зустрічають Новий рік.

Забратися на вершину пагорба в момент зміни старого року на новий — також чудова новорічна традиція в Португалії. Багато міст тут — суцільні гори і пагорби, так що знайти підходящу височину труднощів не складе. А ще можна піднятися на дах власного будинку або навіть на стіл або стілець: головне — зустріти Новий рік «на висоті».

Наталія МІЧКОВСЬКА, kp.ua

Читайте також