Нова стара схема обману на таксі: як аферисти обманюють українців

Нова стара схема обману на таксі: як аферисти обманюють українців

Жертвами добре забутої старої схеми, раніше використаної у Харкові, стають дедалі нові українці.

Як повідомляє Рівне Експрес, аферисти знову почали використовувати стару схему шахрайства з таксі. Вона полягає в тому, що псевдотаксисти дзвонять людям із проханням продиктувати їм код підтвердження, який прийшов на їхній телефон. Вони можуть надіслати людині код від імені популярної служби таксі. Потім вони дзвонять із проханням продиктувати ці цифри. Той, хто повідомить цю інформацію, може позбутися грошей.
 
Є варіанти схеми. Наприклад, дніпрянину зателефонував чоловік, який представився водієм служби таксі Bolt. Він нібито "хотів підтвердити поїздку від клієнта, але ненароком помилився цифрою і відправив йому код для активації поїздки і попросив продиктувати йому цей код". Дніпрянин відмовився це зробити, чим зберіг свої гроші. 
 
Куди менше пощастило іншій людині, яка повідомила чотиризначний код SMS від служби таксі Bolt людині з невідомого номера. Той представився таксистом, який нібито ненароком прийняв з цього номера замовлення і тепер просив скасувати його, повідомивши код із SMS. У результаті з акаунту чоловіки почали замовляти поїздки із різних областей України. На один такий виклик встигла приїхати машина, а вартість поїздки була 7 тис. грн., але шахраї не встигли списати гроші.
 
Як аферисти це роблять? З іншого смартфона ними встановлюється програма з платіжною системою та вводиться чужий номер телефону. Повідомлення з кодом активації, відповідно, надходить на номер того чи іншого українця. Якщо дати аферистові цей код, він отримає доступ до облікового запису, до якого прив'язана банківська картка та номер мобільного.
 
Вісім порад від кіберполіції як уберегтися від аферистів та врятувати гроші: 
  1. Не робіть банківські операції, коли підключені до публічної мережі,
  2. Не використовуйте мережі Wi-Fi, з авторизацією за телефоном, електронною поштою або соцмережами,
  3. Вимкніть опцію спільного доступу до файлів,
  4. Забороніть виявлення свого девайса іншими користувачами мережі,
  5. Вимкніть опцію автоматичного підключення до відкритої мережі,
  6. Використовуйте VPN під час підключення до мережі Wi-Fi,
  7. Не реєструйтесь на нових ресурсах під час використання невідомої мережі,
  8. Якщо з'єднання переривається та відбувається перепідключення, не використовуйте таку мережу.

Читайте також