Небезпечне сусідство: рівняни потерпають від сусідки, яка несе непотріб до свого помешкання

Небезпечне сусідство: рівняни потерпають від сусідки, яка несе непотріб до свого помешкання

У Рівному 7-річного хлопчика покусав сусідський кіт. Як з’ясувалось за кілька днів, тварина була уражена смертельною хворобою – сказом. Батьки постраждалого одразу звернулись за медичною допомогою. Втім, нарікають, такого могло і не трапитись, якби не сусідка. Люди кажуть, що власниця будинку зносить сміття з району до себе на подвір'я, на зауваження реагує агресивно, і нічого вдіяти із цим не може жодна з міських служб.

7-річний Артемко гуляв вулицею Молодіжною у Рівному. Побачив кошеня і вирішив взяти його на руки.

- Я поніс котика показати брату Стасу. Тримав його біля плоту, а він мене вкусив. Вгризся так у пальця, що аж повис на ньому, - каже постраждалий Артем Рунович.

Хлопчик про пригоду одразу розповів мамі.

- З пальчика капала кров, - пригадує мама постраждалого хлопчика Марія Рунович (на фото з Артемком). - Ми обробили ранку і сказали дітям спостерігати за котиком.

Вже за кілька днів під парканом сусідського будинку Артем побачив кошеня мертвим. Батькам власниця тварини сказала: котика збила машина. Рідні хлопчика засумнівались у правдивості слів жінки. Мама повезла дитину у лікарню, а тато – мертве кошеня до ветлікарів. Експертиза підтвердила у котика сказ.

- Не можу й передати словами те, що відчувала того дня. Артем злякався, а я днів два просто плакала, - пригадує Марія.

Сказ на вулиці, впевнені сусіди, з’явився через антисанітарію в одному з будинків. Тут живе жінка, яка зносить до оселі усілякий непотріб, а ще розводить котів, про яких не дбає.

Михайло Кот живе з жінкою через стіну – у другій половині хати. Розповідає: за останні п’ять років його родина стомилась від щурів. Регулярне знищення їх вже не допомагає.

- Ті щури скачуть через підвал. В хаті геть по саму стелю сміття. Сусідка працює прибиральницею. Цілий день збирає мотлох, потім півночі носить його до будинку. Я непокоюсь за здоров’я своєї сім’ї, - каже Михайло Кот.

Із сусідами Раїса практично не спілкується. На будь-які зауваження реагує агресивно. Люди втомились від смороду і бруду.

- У нас такі закони, що не можна нічого зробити. Вона ж тут таке робить, що страшно подивитись. Але не можна нічого сказати, бо, як кажуть, приватна власність. Як це так? Люди живуть поруч. Повинна ж бути якась культура, - каже сусід Михайло Гайдейчук.

Після випадку зі скаженим котеням людям увірвався терпець. Вони викликали до сусідки поліцію. На диво розмови дільничної на жінку подіяли. Злякавшись штрафу, вона дозволила зайти до себе на подвір’я.

- Власниця будинку відразу пішла з нами на контакт. Я провела з нею профілактичну бесіду і пояснила, що в іншому випадку їй буде виписано штраф за порушення благоустрою міста Рівного, - каже дільничний офіцер поліції Тетяна Дроздюк.

Із подвір’я сміття вивозили сусіди. І робили це за власний кошт!

- Ми оплатили вантажну машину "Зіл". І дуже вдячні дільничній за те, що впродовж усього дня вона стояла під дощем і контролювала цей процес. Вивезли повну вантажівку мотлоху, - каже сусідка Людмила Кравчук.

До будинку жінка так нікого і не впустила. Тож мотлох досі там. Тим часом ветеринари на подвір’ї жінки зробили дезінфекцію, та вакцинували усіх тварин в околиці. Вдалось домовитись про щеплення із власницею котів, які контактували із зараженим кошеням.

- На цьому подвір’ї ми вакцинували три тваринки. А одне котеня так і не змогли – власниця його не змогла спіймати. Але в мене є її контактний телефон. Якщо він з’явиться, ми приїдемо вакцинувати його у будь-який час, - коментує керівник Рівненської міської лікарні ветеринарної медицини Володимир Вільховий.

Ветлікарі впевнені: сказом кошеня заразили гризуни, які бігають по будинку. Вони найімовірніше захворіли через лисиць, які мігрують околицями міста. Відтак, закликають регулярно вакцинувати домашніх улюбленців від цієї смертельної недуги. Батьки Артема, на думку спеціалістів, зробили усе правильно. Завдяки вчасному зверненню до медиків малому нині нічого не загрожує, окрім одинадцяти болючих ін’єкцій з вакциною, більшість з яких хлопчик уже мужньо переніс.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також