Не восени: коли в Україні можуть зрости тарифи на електрику

Не восени: коли в Україні можуть зрости тарифи на електрику

Міністерство енергетики України не планує підвищувати тариф на електроенергію. Чинну вартість електроенергії в 4,32 грн за кВт/год затверджено до 30 квітня 2025-го. Про це розповіла заступник міністра енергетики Світлана Грінчук, пише OBOZ.UA.

На запитання, чи є плани знову переглядати ціни на електроенергію, вона відповіла: «Таких планів немає. Про підвищення тарифу: 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн за кВт /год до 30 квітня 2025 р.».

Також Грінчук додала, що чинний з 1 червня тариф покриває винятково собівартість виробництва електроенергії двома державними енергокомпаніями (Енергоатомом та Укргідроенерго), а також передачу електроенергії, її розподіл у регіонах та постачання споживача. Водночас, ринкова вартість електроенергії становить близько 7,5 грн за кВт/год. Тобто, тариф на електроенергію для населення в Україні субсидується державою.

Раніше тариф становив 2,64 грн за кВт/год. Держава також субсидувала все населення, тому що цей тариф не покривав значної частки реальної ціни.

- Але через значні руйнування об'єктів енергетики, держава має спрямовувати великі кошти на їх відновлення, щоб люди були зі світлом, і не може фінансово підтримати населення в тих обсягах, що раніше. Але навіть, незважаючи на складну ситуацію в енергетиці, держава продовжує компенсацію частини тарифу для побутових споживачів — різницю між ринковою вартістю електроенергії та встановленим для населення тарифом, тому що розуміє, як складно зараз усім українцям, — зазначила Світлана Грінчук.

Читайте також