Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети «Український борщ»

Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети «Український борщ»

Презентував пам’ятні монети «Український борщ» заступник Голови НБУ Олексій Шабан на фестивалі нематеріальної культурної спадщини «Жива культура – Живий світ», який відбувся в Національному музеї народної архітектури та побуту України.

- Ми вважаємо своїм обов’язком бути дотичними до збереження та примноження української культури та національної спадщини. І ці нові монети стануть ще одним нагадуванням про унікальність нашої країни та її народу, – зазначив Олексій Шабан.

Дизайн монети розробив заслужений художник Микола Кочубей, роботи якого мають виразний український стиль. На аверсі зображено господиню, українську жінку, на тлі печі під час приготування борщу, на реверсі в центрі – тарілку з червоним борщем.

- Світ наповнений кулінарними шедеврами, та самобутньою стравою, що найповніше передає смак і багатовікову культуру України, є український борщ. Для українців борщ – це більше, ніж просто страва. З плином часу український борщ отримав визнання в усьому світі, ставши символом української кухні і втіленням української традиції. Борщ шанують усюди, а рецепт приготування передають із покоління в покоління, – зазначають у НБУ та нагадують, що у 2022 році ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.

Номінал монети – 10 гривень (срібна) та 5 гривень (нейзильбер). Наклад монети номіналом 10 гривень – 2 500 шт., 5 гривень – 75 000 шт. Реалізація монет в інтернет-магазині НБУ розпочнеться з 4 жовтня 2023 року.

Читайте також