Народжуваність під час війни впала майже на третину

Народжуваність під час війни впала майже на третину

За перше півріччя цього року народжуваність в Україні впала на неймовірні 28%, що стало найвищим падінням за усю історію незалежності країни. Такі показники можуть стати найнижчими у світі, повідомляє The Wall Street Journal.

Ще до повномасштабного вторгнення Росії рівень народжуваності в Україні був одним із найнижчих у Європі, однак тепер він може побити всі антирекорди.

За одним із негативних прогнозів, населення України може зменшитися до 30 мільйонів протягом наступних двох десятиліть порівняно з 43 мільйонами до 24 лютого 2022 року. Такий висновок зробив фахівець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи Олександр Гладун.

Рівень народжуваності в України розпочав падати (на 12%) ще після окупації Криму 2014 року. Однак після початку повномасштабної війни коефіцієнт народжуваності взагалі впав до 1,2. Це при тому, що для підтримки чисельності населення цей показник має становити 2,1 дитини на одну жінку.

Через бойові дії мільйони жінок із дітьми залишили країну, а чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд. Також ситуацію погіршило фізичне розділення партнерів і відкладання народження дітей.

Читайте також