Надія вдалині від дому

Надія вдалині від дому

На одній із стін залізничного вокзалу у Рівному відкрили мурал "Надія вдалині від дому". На малюнку зображена дівчинка, яка тримає в руках валізу із написом "Дім". Його присвятили внутрішнім переселенцям та біженцям відомі рівненські художники Констянтин Качановський і Микола Патій.

- Її будинок у цьому випадку — валізка. Вазон, який вона з собою захопила. Йде незрозуміло куди, незрозуміло що її чекає. З одного боку — це така вимушена поїздка, через трагічні обставини. А з іншого, через призму дитячого бачення, це певна подорож. Колія та лінії електропередач на малюнку символізують зв'язок між учора і завтра, — зазначив Костянтин Качановський.

Символічною, за його словами, є і територія залізничного вокзалу, звідки у багатьох переселенців починається знайомство з новим місцем проживання.

Створення муралу під назвою "Надія вдалині від дому" ініціювали волонтери з благодійного фонду "Рокада", який займається допомогою переселенцям.

- Ідея полягає в тому, щоб показати усім місцевим жителям, що до нас приїхали переселенці. Приїхали з одною валізою, але насправді привезли в громаду набагато більше, ніж валізу. Вони привезли сюди теж своє життя, свої таланти, можливості і вміння, якими можуть поділитися з місцевими, — зауважила координаторка благодійного фонду "Рокада" Вікторія Костюк.

За даними начальника Рівненської ОВА Віталія Коваля, станом на липень 2023 року в області залишилися проживати майже 52,5 тисячі переселенців, а загалом за час повномасштабної війни було понад 86,6 тисячі.

Читайте також